Kataloniassa uusia mielenosoituksia – itsenäisyysmieliset tukkineet teitä

Katalonia

Katalonian separatistit ovat jatkaneet mielenosoituksiaan Barcelonassa ja muissa Katalonian kaupungeissa.

Itsenäisyysmieliset mielenosoittajat ovat muun muassa tukkineet teitä ja katkoneet raideyhteyksiä polttamalla niillä renkaita ja muuta tavaraa.

Esimerkiksi Barcelonasta Ranskaan menevä AP-7-tie on poikki lähellä itsenäisyysmielisyydestään tunnettua Gironaa.

Lisäksi separatistit ovat järjestäneet mielenilmauksia Espanjan keskushallinnon virastorakennusten ulkopuolella Barcelonassa ja muissa katalonialaiskaupungeissa.

Mielenosoitukset alkoivat eilen sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Pisimmän tuomion sai alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, jolle langetettiin 13 vuoden vankilatuomio kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Eilisissä mielenosoituksissa loukkaantui pelastushenkilöstön mukaan 131 ihmistä. Yli sata heistä oli mukana yhteenotoissa El Pratin lentokentällä Barcelonassa.

Lentokenttämielenosoitukseen osallistui sisäministeriön arvion mukaan noin 10 000 ihmistä.

Illan kuluessa peruttiin toistasataa lentoa, sillä lentokoneiden miehistöt eivät päässeet työpaikalleen. Vielä tänäänkin jouduttiin perumaan joitakin kymmeniä lentoja.

Mielenosoitukset on tiistainakin kutsunut koolle Demokraattinen tsunami -ryhmä, joka ohjeistaa mielenosoittajia viestipalvelu Telegramin kautta. Ryhmällä on sovelluksessa 150 000 seuraajaa, jotka odottavat uusia ohjeistuksia.

Toistaiseksi viranomaisilla ei ole tietoa, ketkä ryhmään kuuluvat, mutta sisäministeri Fernando Grande-Marlaskan mukaan tutkijat selvittävät asiaa parhaillaan.