Hätälaskun tehnyt venäläinen matkustajakone roihahti tulipalloksi, kymmeniä kuoli

Venäjä

Moskovassa ainakin 41 ihmistä sai surmansa, kun Sheremetjevon lentoasemalle Moskovassa hätälaskun tehnyt Aeroflot-lentoyhtiön lentokone syttyi tuleen sunnuntai-iltana. Venäjän median mukaan kuolleiden joukossa on ainakin kaksi lasta.

Suomen ulkoministeriön tietoon ei aamuun mennessä ollut tullut, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Lisäksi ainakin viisi ihmistä loukkaantui turmassa.

Koneessa oli yhteensä 78 ihmistä. Suhoi Superjet 100 -tyypin matkustajakone oli lähdössä Murmanskiin. Nousun jälkeen kone jäi kuitenkin kiertelemään kenttää ja teki lopulta hätälaskun. Pian laskun jälkeen kone roihahti tuleen. Uutistoimisto Interfaxin mukaan tulipalo sai alkunsa toisesta koneen moottoreista.

Turmakoneen lentäjä on kertonut venäläismedialle, että kone joutui palaamaan takaisin salaman takia. Lentäjä Denis Jevdokimov on sanonut Komsomolskaja Pravda -lehdelle, että lentokone menetti viestintäyhteydet ja joutui siirtymään hätäohjaukseen. Hän ei täsmentänyt, osuiko salama suoraan koneeseen.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kone yritti hätälaskua jo kerran ennen tulipaloon päättynyttä laskua.

Koneeseen sisälle ei venäläismedioiden haastattelemien turmasta selviytyneiden mukaan tullut heti savua, ja jotkut matkustajista ottivat mukaan käsimatkatavaroitaan. Lentokentällä kuvatuissa videoissa näkyy, miten osa matkustajista kävelee pois koneesta matkataroidensa kanssa.

Lentoemännät yrittivät saada matkustajia viimeiseen asti ulos koneesta. Ainakin yksi lentoemäntä kuoli ja toinen loukkaantui turmassa, kertoivat venäläislähteet.

Yksi turmasta selvinneistä matkustajista, Dmitri Khlebushkin, sanoi olevansa erittäin kiitollinen lentoemännille.

– Vain heidän ansioistaan selvisin, hän sanoi BBC:n mukaan.

Koneen polttoainetankit olivat sen palatessa kentälle lähes täynnä, minkä vuoksi turmassa oli aineksia myös täydelliseen tuhoon. Tulipalo oli nytkin niin raju, etteivät edes nopeasti paikalle saapuneet pelastustyöntekijät saaneet liekkejä heti taltutettua.

– Tämä kauheus ja tragedia avautui aivan silmiemme edessä, terminaalista tilannetta seurannut Aljona Osokina sanoi.

Suuri osa onnettomuudessa kuolleista oli kotoisin Murmanskin alueelta, missä alkaa maanantaina kolmen päivän suruaika. Murmanskin viranomaiset ovat luvanneet kaikille turmassa henkensä menettäneiden perheille miljoonan ruplan (vajaan 14 000 euron) korvauksen, kun taas loukkaantuneet saavat puoli miljoonaa ruplaa (vajaat 7 000 euroa), kertoi BBC.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähettänyt suruvalittelut turmassa kuolleiden omaisille.