Hallituksen selvitysmies tyrmäsi Ruotsin aikeet liittyä ydinasekieltosopimukseen

Puolustusyhteistyö Suomen kanssa vaikeutuisi – ”Arvostelisimme useimpien naapurimaidemme turvallisuuden perusratkaisuja”
Ruotsi

Ruotsin ei pidä allekirjoittaa ydinaseet kieltävää kansainvälistä sopimusta, suosittaa maan hallituksen tilaama selvitys. Perjantaina julkistetun selvityksen laatineen Lars-Erik Lundinin mukaan kieltosopimus on puutteellinen eikä saavuta sille asetettuja tavoitteita.

Liittyminen nykyisen kaltaiseen sopimukseen aiheuttaisi Ruotsille huomattavia kielteisiä vaikutuksia, selvityksessä todetaan.

Ruotsi äänesti sopimuksen puolesta YK:ssa, mutta ei ole sen jälkeen allekirjoittanut tai vahvistanut sitä. Suomi jäi sivuun sekä sopimusta koskeneista neuvotteluista että äänestyksestä. Samoin tekivät kaikki Nato-maat ja suurin osa EU-maista.

Lundinin mukaan sopimukseen liittyminen johtaisi siihen, että Ruotsin strateginen linja olisi ristiriidassa sen tärkeimpien eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kumppaneiden kanssa. Sopimuksessa kun kielletään myös niin kutsuttu ”ydinasesateenvarjo”, eli ydinaseen luoman pelotteen ulottaminen liittolaisten suojaksi.

– Arvostelisimme useimpien naapurimaidemme turvallisuuden perusratkaisuja, Lundin toteaa sopimukseen liittymisestä.

Selvityksen mukaan myös kahdenvälinen puolustusyhteistyö läheisimmän kumppanin Suomen kanssa vaikeutuisi suuresti, koska tätä yhteistyötä tehdään paljolti Naton ja EU:n puitteissa sekä yksittäisten Naton jäsenmaiden kanssa.

– Maat (Suomi ja Ruotsi) ovat osa samaa erittäin tärkeää geostrategista aluetta. Yhteisen toiminnan vahvuus olisi vakavassa vaarassa, selvityksessä todetaan.

Ruotsin yhteistyö Naton ja sen jäsenmaiden kanssa lamaantuisi nykyisen kaltaiseen ydinasesopimukseen liittymisen myötä, ja ovi mahdolliseen Nato-jäsenyyteen sulkeutuisi, selvitys toteaa.

Lundinin mukaan sopimushanke on sinällään lisännyt tietoisuutta ydinaseista, ja sopimusta voisi yrittää kehittää. Tähän myös Ruotsi voisi hänen mukaansa myötävaikuttaa. Muun muassa ydinasevaltiot pitäisi kuitenkin saada mukaan.

Hallituksen selvitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Kieltosopimukseen liittyminen on edelleen Ruotsin virallinen tavoite, mutta kysymys on herättänyt maassa voimakkaita ristiriitoja.

Yleisesti on arvioitu, että ulkoministeriössä liittymiselle on kannatusta kun taas puolustusministeriössä sitä vastustetaan.

Ulkoministeri Margot Wallström oli perjantaina kommenteissaan vähintäänkin varovainen, ja totesi selvityksen ”valottaneen useita keskeisiä näkökohtia”.

Kaikkiaan 122 maata hyväksyi ydinaseet kieltävän sopimuksen (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) kesällä 2017. Sen on toistaiseksi vahvistanut parikymmentä maata.

Sopimus astuu voimaan, kun ratifiointeja on kertynyt 50.