Kaukaa viisas Rinne

Tuskin juuri kukaan odotti demaripomo Antti Rinteeltä kummoista poliittista hoksnokkaa kompuroiden edenneen pääministeripyrähdyksen jälkeen.

Mutta nyt eduskunnan varapuhemiehen suusta pääsi sellainen möläytys, että ihan hirvittää.

Jo sovittuja menolisäyksiä ei ole kuulemma syytä perua, vaikka talouden sukellus on historiallisen syvä. Leikkauksiakaan ei tarvita.

Hallitusohjelma oli rakennettu kaukaa viisaasti. Siinä oli otettu huomioon taloudellinen ja globaalin talouden epävarmuus jo ennalta, Rinne pamautti Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Huh huh.

Miten ihmeessä hallitusneuvottelijat olisivat viime kesänä osanneet varautua koronapandemian kaltaiseen kriisiin ja sen aiheuttamaan maailmantalouden äkkipysähdykseen?

Ainakin Apollon Tietäjä muistelee, että Helsingin Säätytalolla oli ihan eri ääni kellossa.

Hallitusohjelman perustaksi hyväksyttiin talousennuste, jossa oli aimo annos optimismia.

Julkisen talouden alijäämää oli määrä kuroa umpeen kohisten nousevalla työllisyydellä.

Pysyviä menoja lisättiin 1,23 miljardilla eurolla vuodessa. Tulevaisuusinvestointeihin kaivettiin kolme miljardia euroa.

Ja nyt Rinne – vieläpä ex-valtiovarainministerinä – toteaa uhkaavan massatyöttömyyden ja konkurssiaallon varjossa, että tulevat myrkyt otettiin kyllä huomioon.

Eduskunnan varapuhemiehen kannattaisi olla ihan hissun kissun.

Sen verran paljon on tullut taas sanomista.

Tämä lienee myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) harras toive.

Demarien gallupkärkipaikan kannalta olisi turvallisinta, että puoluejohtaja piileskelee pelailemassa vallankäytön kulisseissa.

Santeri Lampi Apollon Tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.