Antti Kaikkonen:

Linjavaalit

Puheenvuoro

Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaa vuosi. Vaaleista on tulossa linjavaalit.

Tämän vaalikauden tärkein aikaansaannos on, että Suomi nousee. Jo yli 90 000 suomalaista on saanut työpaikan ja valoisamman näkymän tulevaisuuteen.

Uurnilla ratkaistaan, jatkuuko Suomessa työllistävä uudistuspolitiikka.

Vaihtoehto on paluu viime vaalikauden menoon, jonka seurauksena 100 000 suomalaista menetti työpaikkansa.

Ajattelen, että tälle tielle maallamme ei ole varaa palata. Se tarkoittaisi köyhyyden, eriarvoisuuden ja osattomuuden uudelleen lisääntymistä.

Suomi pärjää, kun jokainen suomalainen pidetään mukana. Työpaikka on tässä ratkaisevan tärkeää. Muutakin tarvitaan.

Parannuksia kaikista heikoimmassa tilanteessa olevien perusturvaan on jatkettava. Samalla perusturvasta kaikkineen on tehtävä nykyistä paremmin eriarvoisuutta vähentävä ja työntekoa tukeva.

Sote- ja maakuntauudistuksen vieminen maaliin on iso osa ratkaisua. Uudistuksen kaatuminen tarkoittaisi ihmisten lähi- ja peruspalvelujen vaarantumista.

Palvelut on turvattava tasa-arvoisesti jokaiselle suomalaiselle koko maassa myös tulevaisuudessa. Lääkäriin pääsy ei Suomessa saa Amerikan tapaan olla lompakon paksuudesta kiinni.

Sote- ja maakuntauudistus mahdollistaa osaltaan myös esimerkiksi perheiden auttamisen paremmin ajoissa sekä vanhustenhoidon kuntoon laittamisen. Pohjimmiltaan kyse on vanhusten inhimillisestä kohtelusta ja ihmisarvoisesta elämästä kautta Suomen.

Eduskuntavaalien pääkysymyksiä on myös, kehitetäänkö koko maata tasapainoisesti. Sote- ja maakuntauudistuksen kaatajat ovat pääosin heitä, joille aluepolitiikka jo sanana on myrkkyä.

Ajattelen, että mitään Suomen kolkkaa ei saa jättää oman onnen nojaan. Turvallinen arki ja ylipäätään elämisen edellytykset on turvattava kaikkialla maassa, niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

Tulevissa vaaleissa päätetään myös maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Maailma on turvaton ja voimapolitiikka jyllää. Nyt jos koskaan Suomen on viisasta pitää kiinni kansainväliseen yhteistyöhön ja sotilaalliseen liittoutumattomuuteen perustuvasta linjasta.

Maamme Nato-jäsenyys lisäisi jännitteitä. Päinvastoin on toimittava niin, että vakaat olot Suomen lähialueilla jatkuvat. Meidän päättäjien tärkein tehtävä on huolenpito suomalaisten turvallisuudesta.

Yhtään ääntä ei eduskuntavaaleissa ole vielä annettu.

Uskon, että keskusta pärjää, kun sen todellisuus on yhtä ihmisten todellisuuden kanssa. Tasa-arvoisen, työllistävän ja turvallisen Suomen rakentamisessa riittää edelleen tehtävää. Ja puolueilla on eroja.

Kirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Antti Kaikkonen Antti Kaikkonen on puolustusministeri ja keskustan viidennen kauden kansanedustaja Tuusulasta. Hän toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2016-2019.