Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Kesäloma-aika on otollista aikaa huijareille. Lomalainen ei välttämättä ole valppaimmillaan.
Petoksia voi kuitenkin välttää.
Mysafety Oy:n Suomen maajohtaja Johanna Abgottsponin mukaan kaikista tärkeintä on tiedostaa petosrikollisuuden läsnäolo arjessa ja tunnistaa eri petostyypit. Erilaisiin huijauksiin voi törmätä missä ja milloin vaan.
– Voro ei myöskään pidä kesälomaa vaan yrittää hyödyntää lomailevien suomalaisten matalampaa valppaustasoa, Mysafetyn tiedotteessa sanotaan.
Jos saat epäilyttävän viestin, tarkista onko lähettäjän sähköpostiosoite tai puhelinnumero aito, Abgottspon neuvoo.
– Huijarit pystyvät jäljittelemään aitojen lähettäjien nimiä jopa niin, että huijausviesti voi näkyä samassa viestinäkymässä saman nimiseltä oikealta lähettäjältä saatujen viestien kanssa. Petosviestit sisältävät yleensä linkin huijaussivustolle, jossa pyydetään henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia tai maksukortin tietoja.
– Pohdi jokaisen hiemankin omituiselta tuntuvan viestin kohdalla, toimisiko tai viestisikö suomalainen viranomainen tai luotettava toimija näin, Abgottspon kehottaa.
Asiantuntijan mukaan tarjouksiin, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta, tai viesteihin, joissa vaaditaan välitöntä toimintaa, kannattaa suhtautua suurella varauksella.
– Ylipäänsä hyvä nyrkkisääntö on, ettei pidä avata sähköpostitse tai tekstiviestitse tulleita epäilyttäviä linkkejä. Jos linkki on tullut sinulle sähköpostitse tai tekstiviestitse, älä kirjaudu tai tunnistaudu pankkitunnuksillasi mihinkään, sillä tämä on huijareiden keino kalastella henkilökohtaisia tietojasi sekä tavoitella pääsyä pankkitilillesi.
– Pankkitunnuksesi on tarkoitettu vain sinun käyttöösi, joten älä anna tunnuksiasi kenellekään. Pankki tai viranomainen ei koskaan pyydä pankkitunnuksiasi eikä tarvitse niitä mihinkään, Abgottspon painottaa.
Mysafetyn kyselyyn vastanneista petoksen uhriksi joutuneista vain joka neljäs kertoo raportoineensa rikoksesta.
– Jos on tullut huijatuksi ei todellakaan tarvitse nolostua asiasta – petokset ovat nykyään todella sofistikoituja ja kuka vaan voi langeta niihin. Tärkeää olisi kuitenkin, että kaikki petokset ilmoitettaisiin eteenpäin, Abgottspon sanoo.
Abgottspon neuvoo tiedotteessa, että ensimmäisenä on hyvä olla yhteydessä oman pankin asiakaspalveluun tai pankkitunnusten ja korttien sulkupalveluun. Nopealla toiminnalla voidaan parhaassa tapauksessa rajoittaa tai estää vahinkoja. Seuraavaksi tulee tehdä rikosilmoitus poliisille.
– Valtaosa suomalaisista (90 %) pelkää rahan menettämistä. Vyyhdin selvittämiseen voi kulua paljon aikaa ja siitä ovat myös kolme neljästä vastaajasta (72 %) huolissaan. Asian kanssa ei kuitenkaan pidä jäädä yksin. Me Mysafetylla autamme asiakkaitamme ennaltaehkäisemään petosrikoksen uhriksi joutumista sekä petoksen tapahduttua minimoimaan vahingon. Neuvomme asiakkaitamme kädestä pitäen, mitä pitää tehdä petoksen selvittämiseksi.