Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Pitkäikäisyys

Monta sataa vuotta – kaikkien aikojen vanhimpien sisarusten listalla myös suomalaisia

21.7.2025 23:00
Lue lisää 
Maatalous
Kosteikkorakentamista Itämeren suojeluun Inkoossa 21. toukokuuta 2024. Maanviljelijä Kristofer Örnmark ja WWF:n sisävesivastaava Jenny Jyrkänkallio-Mikkola esittelevät kaksitasouomaa pellon laidalla. (Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

Näin kosteikot ja tulvatasanteet suojelevat Itämerta – ja samalla peltoja

Itämeren suurin ongelma on rehevöityminen, ja suurin ravinnekuormitus tulee maa- ja metsätaloudesta.
STT / Anne Salomäki 1.6.2024 13:14, muokattu 1.6.2024 13:18
a– a+
Maatalous

Kolme töyhtöhyypän munaa on maastoutunut alkukesän auringon kuivaamaan peltoon. Harjaantumattomalta silmältä rauhoitetun linnun pesä jäisi pellossa helposti huomaamatta, mutta ei inkoolaiselta maanviljelijältä Kristofer Örnmarkilta.

– Nostin tässä kohtaa kylvökoneen ylös, hän kertoo ja osoittaa aluetta pesän ympärillä.

Muitakin uhkia kuoriutumattomilla linnunpoikasilla on: monena keväänä ja syksynä pesän kohta pellossa on ollut tulvaveden peitossa.

Örnmark kertoo, että sateet ja sulamisvedet saavat peltojen välistä kulkevan uoman tulvimaan, kun ylempää vauhdilla tulevan veden virtaus hiljenee tasaisella pellolla ja maa-ainesta on kerääntynyt tukkimaan uomaa. Veden alle on viljelijän mukaan aiemmin jäänyt karkeasti arvioiden noin 20 hehtaaria peltoa.

– Jos alan on jo kylvänyt ja lannoittanut ja hehtaarille on mennyt siementä ja lannoitetta 150–200 euron edestä, aika isot rahat menee hukkaan. Jos lisätään työ ja menetetty sato, hukkaan menevä summa voi olla jopa 400–500 euroa hehtaarilta, hän sanoo.

Nyt uoman yläjuoksulle naapurin puolelle on yhteistyössä ympäristöjärjestö WWF:n kanssa rakennettu kaksi kosteikkoa ja Örnmarkin puolelle kaksi kivettyä pohjakynnystä hidastamaan veden virtausta.

Lisäksi on tehty puolentoista kilometrin pituinen kaksitasouoma eli Inkoonjoen ympärille rakennettu tulvatasanne, joka hidastaa veden virtaamaa ja nousua pellolle sekä samalla ravinteikkaan maa-aineksen kulkeutumista vesistöihin.

Örnmark on laskenut, että kaksitasouoma pienensi pellon pinta-alaa alle puoli hehtaaria. Todellinen pienennys jää kuitenkin vähäisemmäksi, sillä hän aikoo hyödyntää uoman tieltä kaivettua maa-ainesta laajentaakseen peltoalaansa vanhaan hiekkamonttuun noin 0,2 hehtaarin verran.

Vesikään ei nouse enää yhtä korkealle ja laskeutuu nopeammin. Lisäksi viljelijä katsoo hyödykseen sen, etteivät arvokkaat ravinteet ja maa-aines häivy tulvaveden mukana.

Ravinteiden kulkeutumisen pysäyttäminen on myös ympäristöjärjestöjen syy olla mukana vesienhallinnassa. Itämeren suurin ongelma on rehevöityminen, ja suurin ravinnekuormitus tulee juuri maa- ja metsätaloudesta.

Kun luontaisia vedenviipymäpaikkoja on muokattu, eli esimerkiksi soita ojitettu, järviä kuivatettu pelloiksi ja metsiä avohakattu, valuma-alueiden vedenpidätyskykyä on merkittävästi heikennetty. Muuttuvissa ilmasto-oloissa tilanne pahenee entisestään.

WWF:n sisävesivastaava Jenny Jyrkänkallio-Mikkola sanoo, että tehokkain keino hillitä ravinteiden kulkua on katsoa valuma-alueita kokonaisuutena ja valita kullekin alueelle ja maankäyttösektorille sopivat keinot.

Esimerkiksi kaksitasouomien ja kosteikkojen rakentaminen soveltuville paikoille valuma-alueella ja uomaverkoston yhteydessä vähentää Itämereen päätyvää ravinnekuormitusta.

Lisäksi kosteikot ovat luonnon monimuotoisuudelle hyvin merkityksellisiä, sillä niissä viihtyy aivan omanlaisensa lajisto. Kosteikot ovat maailman uhanalaisimpia elinympäristöjä, joita tuhoutuu maankäytön muutosten vuoksi kolme kertaa nopeammin kuin metsää.

Länsi-Uudellamaalla monet maanomistajat ovat lähteneet mukaan niin WWF:n kuin muiden toimijoiden vesiensuojeluhankkeisiin. Osaa kiinnostavat esimerkiksi kosteikot siksi, että niiden myötä lintubongaus tai metsästäminen onnistuu omilla mailla.

Ja lintuja todella näkyy – muitakin kuin töyhtöhyyppiä. WWF:n Inkoon Mossaniin rakentamalla kosteikkoalueella uiskentelee Suomessa erittäin uhanalaiseksi luokiteltu mustakurkku-uikku, laulujoutsenpariskunta sekä pikkuisia telkänpoikasia.

Kosteikoilla on myös tehty taidetta: urakoitsijat ovat muotoilleet kosteikkojen saarista muun muassa pandan pään, sydämen, punajalkaviklon ja lentävän joutsenen muotoisia.

Ympäristöjärjestöjen toiveena on saada sama henki leviämään muuallekin Suomeen. Jyrkänkallio-Mikkola korostaa, että ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan myös nyt hyvässä ja erinomaisessa tilassa oleviin vesistöihin.

Esimerkiksi Saimaan alueen kirkkaita vesistöjä uhkaavat hänen mukaansa ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvä sadanta ja vesistöjen tummuminen.

Jyrkänkallio-Mikkola painottaa myös, ettei vesiensuojelu ole ”rahan kaatamista jokeen”. Hän muistuttaa, että esimerkiksi kosteikkohankkeiden suunnittelulla, urakoinnilla ja seurannalla on työllisyysvaikutuksia. Lisäksi ne parantavat ruokaturvaa, kun tulvia hillitsemällä saadaan vähennettyä satovahinkoja ja hyödynnettyä lannoitteet tehokkaammin sekä vettä varastoitua kuivina aikoina.

Toimien vaikuttavuutta mitataan muun muassa vedenlaatua ja veden pidätyskykyä tarkkailemalla sekä monimuotoisuutta seuraamalla.

Itämeren rehevöitymisongelmaa tehokkaatkaan keinot eivät hetkessä ratkaise. Koska meri on matala ja veden vaihtuvuus siksi hidasta, ihmisten mereen syytämä aines pysyy siellä pitkiä aikoja.

Sisäinen kuormitus eli pohjaan varastoituneiden ravinteiden vapautuminen hapen vähetessä kiihdyttää huonoa kehitystä entisestään.

Ongelmia riittää: Suomen luontopaneelin maaliskuussa julkaistussa Vedenalaisen luonnon köyhtyminen Suomen rannikkoalueilla -raportissa kerrottiin, että luontokatoa esiintyy kaikkien Suomen merialueiden rannikkovesissä ja yhteensä 45:llä eri tavalla.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Maiju Lehtiniemi kertoo kuulleensa Itämerta verrattavan monisairaaseen potilaaseen. Se, miltä meren vointi vaikuttaa, riippuu siitä, mitä asiaa tarkastellaan.

Summaten hänen mukaansa kuitenkin voi sanoa, että sadan vuoden takaiseen verrattuna Itämeren tila on heikompi, mutta 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen verrattuna esimerkiksi ravinnepitoisuuksien suhteen tilanne on parempi.

– Ihmistoiminta oli kaikkein suurinta ja haitallisinta toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä, kun Itämerta käytettiin roska-astiana. Sitten herättiin, ettei se toimi, ja maatalouden, teollisuuden ja asutuksen päästöjä alettiin rajoittaa.

Hyvää kehitystä on tapahtunut esimerkiksi haitta-aineiden sekä elohopean ja muiden raskasmetallien pitoisuuksissa. Lehtiniemi huomauttaa, että muun muassa dioksiinien ja PCB-yhdisteiden määrä on vähentynyt merkittävästi.

– Moni varmasti muistaa ajan, kun Itämeren silakkaa ei suositeltu syötäväksi, kun dioksiinipitoisuudet olivat niin korkeat, hän sanoo.

Maanomistajien osallistuminen järjestöjen hankkeisiin on täysin vapaaehtoista. WWF:n Jyrkänkallio-Mikkola toivoo myös poliittisten päättäjien ymmärtävän, että vesiensuojelua on tehtävä valuma-aluetasolla pitkäjänteisesti.

– On huipputärkeää, että niin kauan kun toimet ovat vapaaehtoisia, jonkun täytyy olla innostamassa maanomistajia mukaan. Koordinoiva taho voi selvittää valuma-alueen maankäytön muutoksia ja tuoda taloudellisia resursseja kohteiden rakentamiseksi, hän sanoo.

Itämeren suojelussa ei ole kyse vain siitä, että kalaa syövät saavat puhdasta kalanlihaa lautaselleen tai että mökkeilijät voivat uida puhtaissa vesissä. Syken Lehtiniemi muistuttaa, että maailmanlaajuisesti merillä on merkittävä rooli hiilen kierrossa ja ilmastonmuutoksen tasaajana.

– Myös Itämeri on tässä mukana omana pienenä palanaan.

Lue myös

Tämä kaikki tiedetään Ratinan torstain puukotustapauksesta

Poliisin on määrä pitää tapauksesta tiedotustilaisuus tänään kello yhdeltätoista.
4.7.2025 10:55

Suomi sai EU-rahaa jäänmurtajahankintaan

EU-komissio on myöntänyt Suomelle rahoitusta yhdeksään liikennehankkeeseen yhteensä 91 miljoonan euron edestä, kertoo...
3.7.2025 15:50

///PIKA+///Näkyvän liikuttunut Kim Jong-un kunnioitti Venäjän puolesta Ukrainan sodassa kuolleita pohjoiskorealaisia

Pohjois-Korean valtionmedia raportoi seremoniasta, jossa Kim tervehti sotilaiden arkkuja.Pohjois-Korean valtionmedian mukaan maan johtaja...
1.7.2025 9:34

Aihetunnisteet

itämeri Maatalous

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Vanhemmat saattavat opettaa lapsilleen vaarallisen liikennetavan
Uutiset | 22.7.2025 20:15
Lämpöä on liikaa – Metsähallitus keskeyttää lupamyynnin kahdeksaan kalakohteeseen
Uutiset | 21.7.2025 19:15
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Suomeen loikannut Wagner-sotilas tuskin poistuisi maasta
Uutiset | 22.7.2025 10:00
Alkukesän rahankulutus kostautumassa – luottotietoihin liittyy yleinen harhaluulo
Uutiset | 22.7.2025 21:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Moderni ongelma voi haitata lasten kielellistä kehitystä
Uutiset | 21.7.2025 21:00
Unkarin täräyttämä öljyputkiprojekti Serbiaan vetäisi mattoa alta Venäjä-pakotteilta, sanoo professori – putkessa voisi virrata venäläistä öljyä Suomen vuoden kulutuksen verran
Uutiset | 22.7.2025 16:32
Suomalaisen varallisuus on keskimäärin kuusinumeroinen – näin suuri osa siitä on perittyä
Uutiset | 20.7.2025 18:30
Kysely: Suomalaiset uskovat parkkipaikkoihin
Uutiset | 22.7.2025 22:00
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Suomalaisen varallisuus on keskimäärin kuusinumeroinen – näin suuri osa siitä on perittyä
Uutiset | 20.7.2025 18:30
Ainakin 16 ihmistä haavoittui Ukrainan tekemässä lennokki-iskussa Venäjällä
Uutiset | 15.7.2025 11:21
Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan
Uutiset | 15.7.2025 21:05
Lapsettomat jättävät usein sukulaiset pois testamentista
Uutiset | 15.7.2025 20:00
Muistitko puhdistaa ilmalämpöpumpun? – Kriittistä helteillä
Uutiset | 18.7.2025 22:00
Historia | Stalin joutui perääntymään – uusjako muutti maailmaa 80 vuotta sitten
Uutiset | 17.7.2025 22:30
Työntekijä kuoli jyrän alle Jyväskylässä
Uutiset | 17.7.2025 14:04
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45

Uusimmat

Kahden miljoonan kalansaalis vai eloon jäävät kuutit – hallituksen muodostettava kanta Saimaan kalastusrajoituksista kevääseen mennessä
Uutiset | 23.7.2025 10:35
EU ja Kiina tapaavat harvinaisen kireissä tunnelmissa: ”On saavutus, että tapaaminen edes järjestetään”
Uutiset | 23.7.2025 10:33
Ukrainan ja Venäjän määrä neuvotella tänään Turkissa
Uutiset | 23.7.2025 10:31
Piilomainontaa koskevia lausuntopyyntöjä mainonnan eettisen neuvoston käsittelyssä entistä enemmän
Uutiset | 23.7.2025 10:26
Rock-legenda Ozzy Osbourne on kuollut 76-vuotiaana
Uutiset | 23.7.2025 10:05
Kysely: Suomalaiset uskovat parkkipaikkoihin
Uutiset | 22.7.2025 22:00
Alkukesän rahankulutus kostautumassa – luottotietoihin liittyy yleinen harhaluulo
Uutiset | 22.7.2025 21:00
Vanhemmat saattavat opettaa lapsilleen vaarallisen liikennetavan
Uutiset | 22.7.2025 20:15
Tutkimus: 1990-luvun lama nostaa kuolleisuutta tänäkin päivänä
Uutiset | 22.7.2025 19:30
Suomessa on ainakin noin 80 000 hehtaaria erityisen arvokkaita luontokohteita, joissa metsälaki voi rajoittaa metsän käyttöä
Uutiset | 22.7.2025 17:06
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kahden miljoonan kalansaalis vai eloon jäävät kuutit – hallituksen muodostettava kanta Saimaan kalastusrajoituksista kevääseen mennessä
Uutiset | 23.7.2025 10:35
EU ja Kiina tapaavat harvinaisen kireissä tunnelmissa: ”On saavutus, että tapaaminen edes järjestetään”
Uutiset | 23.7.2025 10:33
Ukrainan ja Venäjän määrä neuvotella tänään Turkissa
Uutiset | 23.7.2025 10:31
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Keskustalaisuus ei mahdu häränsilmään
Mielipide | 22.7.2025 14:26
Lukijalta: Menestyksemme edellytys on tuottavuuden parantaminen
Mielipide | 22.7.2025 14:23
Lukijalta: Suomi-laiva ajaa vääjäämättä karille
Mielipide | 22.7.2025 14:21
Lukijalta: Oleellista Ulkopoliittisen instituutin harjoittelijan valinnassa on, miltä se näyttää
Mielipide | 22.7.2025 14:18
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Joka kahdeksas vailla töitä – kasvupolitiikalle huutava tarve
Mielipide | 22.7.2025 14:14
Lukijalta: Mistä ihmisen tuhoava käyttäytyminen johtuu?
Mielipide | 14.7.2025 13:02
Lukijalta: Teknologiaa tulee käyttää hoidon laadun parantamiseen, ei heikentämiseen
Mielipide | 17.7.2025 12:00

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Katri Kulmuni asteli avioon – Pariskunta saa kesällä toisen lapsensa
Uutiset | 29.12.2023 16:35
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste