Zelenskyi puolustaa allekirjoittamaansa lakiesitystä – asiantuntijan mukaan länsimaat odottivat liikoja Ukrainan korruptionvastaisilta toimilta
Länsimaissa on ollut liiallisiakin odotuksia siitä, että Ukraina pystyisi sodan aikana merkittävästi vähentämään korruptiota ja muuttamaan järjestelmäänsä läpinäkyvämmäksi, arvioi STT:lle globaalihistorian apulaisprofessori Rinna Kullaa Tampereen yliopistosta.
– Historiallisten esimerkkien valossa se on aika vaikea tehtävä, Kullaa sanoo.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti tiistaina lakiesityksen, joka rajoittaa kahden korruptionvastaisen viraston itsemääräämisoikeutta.
Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet laajasti lakiesitystä, sillä se mahdollistaa maan hallinnon puuttumisen huomattavien korruptiotapauksien selvittämiseen. Tiistaina useat sadat ihmiset kokoontuivat pääkaupunki Kiovan keskustaan osoittamaan mieltään esitystä vastaan.
Zelenskyi puolusti allekirjoittamaansa lakiesitystä keskiviikkona.
– Meillä kaikilla on yhteinen vihollinen: venäläiset miehittäjät. Ukrainan valtion puolustaminen edellyttää riittävän vahvaa lainvalvontajärjestelmää, joka takaa todellisen oikeuden tapahtuvan, Zelenskyi sanoi.
Esityksen mukaan Ukrainan korruptionvastainen virasto Nabu ja korruptionvastainen erityissyyttäjänvirasto Sapo siirtyvät jatkossa valtakunnansyyttäjän alaisuuteen. Valtakunnansyyttäjän nimittää puolestaan presidentti.
Nabu tutkii valtionvirastoissa esiintyvää korruptiota, kun taas Sapo ajaa korruptiosyytteitä muita tahoja vastaan. Vuonna 2015 perustettu Nabu on paljastanut laajalle pesiytynyttä korruptiota, johon ovat syyllistyneet myös Zelenskyin hallinnon edustajat.
Presidentti kommentoi asiaa myös varhain keskiviikkona pitämässään puheessa, jossa hän sanoi korruptiovastaisten virastojen jatkavan toimintaansa muutoksista huolimatta. Zelenskyi lisäsi, että Ukrainan korruptionvastaiset rakenteet tulee puhdistaa ”venäläisvaikutteista”.
Ukrainan parlamentti hyväksyi lakiesityksen tiistaina äänin 263–13. Esitys keräsi kannatusta erityisesti Zelenskyin vallassa olevalta Kansan palvelija -puolueelta.
EU-jäsenyyteen tähtäävä Ukraina on viime vuosikymmenen aikana lisännyt korruptionvastaisia toimiaan, mutta korruptio on yhä merkittävä ongelma maassa.
Vastustajat ovat sanoneet lakiesityksen vievän maan demokratiakehitystä taaksepäin. EU on niin ikään kutsunut lakiesitystä merkittäväksi askeleeksi taaksepäin.
Kullaan mukaan kommunistisesta valtiomuodosta siirtyminen markkinatalouteen on ollut Ukrainalle vaikea ja pitkä prosessi. Hän kuitenkin painottaa, että korruptiosyytökset ja poliittinen kilpailu Ukrainassa tapahtuvat raameissa, joissa demokraattisten vaalien kautta valta voi vaihtua.