Yle: THL kevensi maskisuositusta, mutta HUSin apulaisylilääkärin mielestä niiden käytön lopettaminen on liian aikaista

Koronavirus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen puolustaa edelleen kasvomaskien käyttöä, vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on luopunut yleisestä maskisuosituksesta.

Ruotsalainen kommentoi asiaa Ylelle. Ruotsalaisen mukaan maskin käytön lopettaminen on aivan liian aikaista, koska virus leviää edelleen väestössä voimakkaasti.

Maskeista luopuminen on hänen mielestään väärä viesti pandemiatilanteesta.

– Taudin ilmaantuvuus sekä sairaanhoidon kuormitus ovat olleet koko kevään korkealla tasolla. Lisäksi koronakuolemia on tapahtunut viime kuukausina ennätysmäärä, Ruotsalainen sanoo Ylelle.

Hänen mielestään maskisuosituksen keventämistä olisi pitänyt odottaa toukokuulle, jolloin epidemian on arvioitu muutenkin rauhoittuneen ja tautimäärien olevan selkeästi alhaisempia.

Ruotsalaisen mielestä erityisesti riskiryhmien ja yli 60-vuotiaiden on syytä käyttää koko Suomessa edelleen maskia, koska vakavan taudin uhka on heidän kohdallaan yhä todellinen.

– Maskityypeistä FFP-tason hengityksensuojain on aivan ylivoimainen näille ryhmille ja muillekin, jotka haluavat suojata itseään, koska sillä estetään sekä pisara- että ilmateitse leviävän koronatartunnan saamista.

Ruotsalainen suosittelee jatkamaan maskien käyttöä myös esimerkiksi teattereissa, oopperassa ja kaupoissa, joissa voi olla iäkkäitä ihmisiä.