Yle: Koulut ympäri Suomen siirtävät nyt joulujuhliaan pois kirkoista – moni kunta korostaa noudattavansa Opetushallituksen ohjeistusta

Opetushallituksen mukaan paikallista harkintaa juhlien järjestämisestä voi käyttää siihen saakka, kun ohjeistus täsmentyy
Joulujuhlat

Koulujen joulujuhlia siirretään nyt pois kirkoista ympäri Suomea, Yle kertoo.

Taustalla on apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen ratkaisu, jonka mukaan kaikille koulun oppilaille tarkoitettua yhteistä joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa, koska se loukkaa koululaisten uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.

Yle kysyi joulujuhlien järjestämisestä kaikkien suurimpien kaupunkien ja yli kahdenkymmenen pienemmän kunnan opetuksen järjestäviltä viranomaisilta ympäri Suomen.

Joulujuhlia siirretään pois kirkoista erityisesti pienemmillä paikkakunnilla, kysely kertoo. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi Kannus ja Kaustinen.

Moni kunta korosti noudattavansa Opetushallituksen ohjeistusta juhlien järjestämisessä. Viimeisin ohjeistus on kuitenkin viime tammikuulta.

Opetusneuvos Kati Mikkola kertoo Ylelle, että Opetushallitus täsmentää ohjeitaan vuodenvaihteen aikaan. Opetushallitus on jo aiemmin ohjeistanut, ettei koulun yhteisten juhlien järjestämistä kirkossa pidetä suositeltavana, mutta päätös- ja harkintavalta on ollut kouluilla.

– Seuraamme nyt tarkasti tätä oikeudellista keskustelua, jota asian tiimoilta käydään, Mikkola kertoo Ylelle.

Mikkola suosittelee käyttämään paikallista harkintaa, jos muita sopivia tiloja kuin kirkko ei ole koulun käytettävissä juhlaa varten.

– Sitten asiaa kannattaa miettiä uudestaan, kun Opetushallitus on pohtinut omia ohjeitaan ensin, hän sanoo.

Myös hieman suuremmissa kunnissa juhlapaikka on menossa Ylen mukaan vaihtoon.

Raumalla noin 700 oppilaan lukion joulujuhla on aiemmin järjestetty kirkossa, mutta tähän tulee muutos.

Runsaan 11 000 asukkaan Lieksassa Pohjois-Karjalassa kahden koulun yhteiset joulujuhlat siirretään kirkosta koululle tai seurojentalolle. Aluerehtori Timo Vattulainen kertoo Ylelle olevansa pöyristynyt apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta.

– Kansakuntana meillä on jäljellä hyvin vähän perinteitä ja näyttää siltä, että lopuistakin ollaan luopumassa. Suvaitsevaisuus niin omia perinteitä kuin muiden kansakuntien perinteitä kohtaan on kulttuurisen ymmärryksen kehittymisen kannalta avainasemassa. Uskonnollisuus taikka jopa uskonnon harjoittaminen ei ole joulujuhlien pääasia, hän sanoo.

Monessa suuremmassa kaupungissa apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu ei aiheuta muutoksia, Yle uutisoi. Esimerkiksi Vantaalla, Helsingissä ja Oulussa juhlat järjestetään koulun tiloissa tai muussa uskonnollisesti neutraalissa paikassa.