YK:n pääsihteeri Guterres: Talebanin kanssa on ylläpidettävä dialogia – varoittaa talouden romahtamisen seurauksista

Pääsihteerin mukaan Afganistanissa miljoonat voivat olla vaarassa kuolla nälkään.
Afganistan

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että kansainvälisen yhteisön tulee ylläpitää dialogia Afganistanissa valtaan nousseen äärijärjestö Talebanin kanssa.

Guterres sanoo, että maan talouden romahtamisella olisi humanitaarisia seurauksia. Hänen mukaansa jopa miljoonat voivat olla vaarassa kuolla nälkään.

–  Meidän tulee ylläpitää Talebanin kanssa dialogia, jossa vahvistamme suoraan periaatteitamme (…) afganistanilaisille solidaarisuutta tuntevaa dialogia, Guterres sanoi.

–  Meidän tehtävämme on levittää solidaarisuuttamme ihmisille, jotka kärsivät, missä miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään.

Guterres sanoo, että ei ole olemassa takeita siitä, mitä keskustelusta voisi syntyä. Hänen mukaansa keskustelu on tärkeää, jos tavoitteena on, että Afganistanista ei tule terrorismin keskusta, että naiset ja tytöt eivät menetä saavutettuja oikeuksia, ja että etniset vähemmistöt ovat edustettuina.

YK:n toiveena on hallitus, jossa olisi mukana afganistanilaisen yhteiskunnan eri osapuolia. Uusi väliaikaishallinto ei kuitenkaan anna tällaista kuvaa. Hallituksessa ei esimerkiksi ole naisministereitä.

Guterresin mukaan Taleban haluaa tunnustusta, taloudellista tukea ja pakotteiden purkamista. Pääsihteeri pohtii, että tämä antaa kansainväliselle yhteisölle vaikutusvaltaa.

YK:n pääsihteerin Afganistanin-erityisedustaja Deborah Lyons sanoi aiemmin, että valtioiden tulisi mahdollistaa rahan siirtyminen Afganistaniin Taleban-hallinnosta huolimatta.

–  On löydettävä, ja nopeasti, toimintatapa, jonka avulla rahat voivat virrata Afganistaniin talouden ja yhteiskunnallisen järjestyksen täydellisen hajoamisen estämiseksi, Lyons sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Lyons korosti, että useat miljoonat ihmiset voisivat ajautua köyhyyteen jo valmiiksi taloudellisesti köyhässä maassa. Hän pohti myös, että köyhyys ja nälkä voivat saada myös yhä enemmän ihmisiä pyrkimään pois maasta.