Yhdysvaltain tiedustelupalvelu varoittaa: Näistä syistä Putin saattaisi turvautua ydinaseeseen

Ukrainan sota

Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa turvautua ydinaseiden käyttöön, jos hän kokee Ukrainan sodan aiheuttavan ”eksistentiaalisen” uhan hallinnolleen tai Venäjälle, Yhdysvaltain kansallinen tiedustelupalvelu varoittaa. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Times ja uutistoimisto Bloomberg.

Kansallisen tiedustelupalvelun johtaja Avril Haines kertoi Yhdysvaltain senaatin asepalveluskomiteaan kuulemisessa, että Venäjän hyökkäyksen seuraavaa vaihetta on vaikea ennustaa.

Hainesin mukaan tiedustelupalvelu ei pidä ”välittömänä” uhkana siitä, että Moskova käyttäisi ydinaseita, mutta niin voisi käydä, jos Putin uskoisi, että hän häviää sodan Ukrainassa tai että Nato aikoo puuttua sodan kulkuun.

− Mutta on olemassa monia asioita, joita hän tekisi tilanteen eskaloituessa ennen kuin hän turvautuisi ydinaseeseen, Haines sanoi.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun mukaan tilanne Ukrainassa on umpikujassa huolimatta Kremlin pyrkimyksestä keskittyä Donbasin alueen valloittamiseen sen jälkeen kun yritykset valloittaa pääkaupunki Kiova epäonnistuivat.

Vaikka Venäjä menestyisi Itä-Ukrainassa, Yhdysvallat ei Hainesin mukaan ole varma siitä, että sota loppuisi Donbasin taisteluun. Hän varoitti, että Putin valmistautuu pitkittyneeseen konfliktiin Ukrainassa ja haluaa edelleen saavuttaa tavoitteitaan myös Donbasin ulkopuolella.

Haines kuitenkin lisäsi, että Putin näkee ristiriidan omien tavoitteidensa ja Venäjän nykyisten tavanomaisten sotilaallisten voimavarojen välillä.

Putinin päätöksistä tulee todennäköisesti tulevina kuukausina yhä vaikeammin ennustettavia, Haines sanoi.

Pitkittyneen sodan kasvava todennäköisyys voi saada Putinin siirtymään rajumpiin vaihtoehtoihin, kuten sotatilan määräämiseen, teollisen tuotannon uudelleensuuntaamiseen tai sotilaallisten toimien laajentamiseen.

− Venäläiset eivät voita, eivätkä ukrainalaiset, ja olemme tässä eräänlaisessa umpikujassa, Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedustelujohtoon kuuluva kenraaliluutnantti Scott Berrier sanoi komitean kuulemisessa.