WHO:n pääjohtaja: Koronapandemia on globaali kriisi, joten myös rokotteet täytyy jakaa oikeudenmukaisesti

Ruotsissa jälleen kymmeniä uusia koronakuolemia – tartuntoja yli 6 000
Koronavirus

Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja varoittaa, että köyhät valtiot voivat joutua tallotuiksi, kun rikkaat maat ryntäävät koronarokotteiden perään.

Pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan maailma voi nähdä valoa tunnelin päässä nyt, kun koronakriisi on kestänyt lähes vuoden.

–  Mutta me emme kerta kaikkiaan voi hyväksyä maailmaa, jossa köyhät ja väliinputoajat tallataan, kun rikkaat ja voimakkaat rynnistävät rokotteiden perään, Tedros sanoi YK:n virtuaalisessa pandemiakokouksessa perjantaina.

Hän painotti, että koska kyse on globaalista kriisistä, myös sen ratkaisut täytyy jakaa oikeudenmukaisesti.

Tedros muistutti myös monista muista haasteista.

–  Ei ole rokotetta köyhyyttä vastaan eikä rokotetta nälkää vastaan. Ei ole olemassa rokotetta eriarvoisuuteen eikä ilmastonmuutokseen, hän sanoi.

Ruotsissa raportoitiin perjantaina 60 uudesta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitetystä kuolemantapauksesta. Kuolleiden määrä koko epidemian aikana nousee näin ollen 7  067:ään.

Uusia koronavirustartuntoja rekisteröitiin perjantaina viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vajaat 6  300. Ruotsissa koronatartunnan on tähän mennessä saanut liki 279  000 ihmistä.

Ruotsissa on tällä hetkellä tehohoidossa 245 koronatartunnan saanutta potilasta.

Sveitsi ilmoitti perjantaina, että maan laskettelukeskukset voivat olla auki jouluna, joskin muun muassa hiihtohissivaunujen määrää rajoitetaan.

–  Laskettelualueet Sveitsissä voivat olla auki jouluna, mutta niiden täytyy noudattaa tiukasti suojatoimisuunnitelmia ja rajoituksia, maan hallitus sanoi lausunnossaan.

Rinteissä itsessään ei ole rajoituksia, mutta hissijonoissa ihmisten täytyy käyttää maskeja ja pitää turvavälejä.

Sen sijaan monissa muissa Euroopan maissa on erimielisyyttä siitä, salliako laskettelijoiden pääsy rinteeseen jouluna. Pelkona on, että koronatartunnat voivat levitä laskettelukeskusten ruuhkissa.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi perjantaina, että koronarokotukset maassa alkavat tammikuussa. Ensimmäisenä rokotuksen saavat ikäihmiset ja heidän hoitajansa sekä terveydenhoidon eturintamassa työskentelevät.