Vehviläinen: Vaikeista asioista täytyy osata puhua ilman vihapuhetta tai ivaa – Eduskunta lähti mukaan puhekulttuuria parantavaan hankkeeseen

Politiikka

Eduskunnan puhemiehen Anu Vehviläisen mukaan eduskunnan täytyy tunnistaa tärkeän roolinsa suomalaisessa keskustelukulttuurissa.

Vehviläinen kirjoittaa blogissaan, että eduskunnan keskusteluja seurataan aktiivisesti ja niistä otetaan mallia.

Eduskunnan puhemiehenä hän sanoo kiinnittäneensä paljon huomiota siihen, millaisena eduskunnan keskustelukulttuuri näyttäytyy kansalaisille.

Hän kertoo saavansa paljon palautetta suomalaisilta varsinkin eduskunnan torstaisten kyselytuntien jälkeen.

– Monien mielestä eduskunnassa tulee kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten kansanedustajat puhuvat toinen toisilleen, Vehviläinen kirjoittaa.

Eduskunta on mukana Ylen ja Erätauko-säätiön vetämässä viisivuotisessa hankkeessa, jossa pyritään parantamaan suomalaista puhekulttuuria.

Eduskunnan lisäksi hankkeeseen ovat sitoutuneet muun muassa Tasavallan presidentin kanslia, Puolustusvoimat, Suomen Palloliitto sekä kymmeniä muita toimijoita. 

Vehviläisen mukaan yksi nykyajan ilmiöistä on se, miten vaikeista aiheista voitaisiin keskustella kriittiseenkin sävyyn sortumatta vihapuheeseen ja tahalliseen loukkaamiseen tai menemättä toisen henkilön persoonaan.

Myös niin sanottu tahallinen väärinymmärtäminen on Vehviläisen mukaan hyvin yleistä.

– Katson, että sananvapaudella ja vihapuheella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Viiltävän analyyttinen voi olla myös fiksulla ja kohteliaalla tavalla. Siihen ei tarvita ivaa eikä toisen halveksuntaa.

Vehviläisen mukaan hyvä puhuja osaa tuoda esiin omaa persoonaansa ja arvomaailmaansa muita kunnioittavalla, rakentavalla tavalla.

– Jokainen ihminen on oma persoonansa. Persoonallisuus saa näkyä eikä samaan muottiin pidä kaikkia puhujia mahduttaa.