Vehkaperä: EU:ssa ei ole odotettavissa isoa ääriliikkeiden esiinmarssia – "Aina on ja tulee olemaan pieni unioniin tyytymättömien kuoro"
Miksi haluat yhä mepiksi, Mirja Vehkaperä?
Olen innostunut! Voin käyttää pitkää poliittista kokemustani hyödyksi EU:ssa, Suomen näkövinkkelistä. Isot kysymykset odottavat ratkaisua, kuten ilmasto, maahanmuutto ja sisämarkkinat.
Millä teemoilla lähdet eurovaaleihin?
Tarvitsemme yhtenäistä Eurooppaa ratkomaan isoja ongelmia. Yhteisessä pöydässä neuvotellaan ratkaisuja parempaan ilmasto- ja energiapolitiikkaan. Euroopalta odotetaan tekoja paremman turvallisuuden, vakaan talouden, kilpailukyvyn, työllisyyden ja maahanmuuton rintamalla.
Ovatko populismi ja kansallismielisyys uhkia unionin yhtenäisyydelle? Onko pahin jo ohi vai vasta tulossa?
Odotettavissa ei ole isoa ääriliikkeiden esiinmarssia. Aina on ja tulee olemaan pieni unioniin tyytymättömien kuoro. Brexit-neuvotteluiden ja maan kansallisen käsittelyn kaaos on osoittanut, kuinka me Euroopan maat olemme symbioosissa. Hyödyt ovat haittoja suuremmat.
Keskustan mielestä Suomen tulisi neuvotella EU:n kanssa poikkeus hylkeenlihan kauppaan. Oletko samoilla linjoilla?
Ehdottomasti. Hylkeiden kaupallinen hyödyntäminen on keino puuttua hyljekannan suuruuteen. Hylkeitä on liikaa, mutta niiden metsästäminen vaikeaa ja kannattamatonta. Neuvottelut neuvostossa ovat kariutuneet useiden jäsenmaiden vastustukseen. Tätä asiaa ei tähän jätetä!
Onko EU:n kehitysyhteistyö vaikuttavaa?
Kehitysyhteistyön tuloksiin ja vaikuttavuuteen on viime vuosina keskitytty enemmän, ja tulokset ovat verrattain hyviä. EU jäsenmaineen on maailman suurin kehitysavun antaja. Pelkkä raha ei kuitenkaan riitä. Poliittinen dialogi, aito kumppanuus ja apua saavien maiden omistajuus ovat keskeisiä.
Suomen pitäisi antaa kehitysapua vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta, mutta osuus jää melkein puoleen siitä. Onko se mielestäsi ongelma?
On koko Euroopan etu ja turva, että teemme yhteistyötä köyhyyden kitkemiseksi, konfliktien estämiseksi, ympäristön suojelemiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Julkisen kehitysrahoituksen lisäksi tarvitaan yksityistä rahoitusta ja investointeja.
Millaiseksi haluaisit EU:n puolustusyhteistyön kehittyvän?
Kansallinen puolustus on ehdoton, mutta maailman uhkat ovat muuttuneet. Kansallisten järjestelmien tulee pelata yhteen. Yhteistyötä tarvitaan ulkorajoilla, terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, tiedustelutietojen vaihdossa ja hybridiuhkien varalta.