Väsyttääkö? – Jopa 150 000 suomalaista kärsii sairaudesta, jonka kriteerit on vihdoin tunnistettu

Terveys

Kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS) syytä ei tiedetä, mutta nyt laaja asiantuntijapaneeli on linjannut ensimmäistä kertaa Suomessa sairauden diagnoosin kriteereitä ja hoitosuosituksia.

Keskeisimpiä oireita ovat vähintään kuusi kuukautta jatkunut voimakas uupumus tai väsymys, joka ei parane levolla. Lisäksi vointi huononee ja oireet pahenevat vähäisenkin fyysisen ja kognitiivisen rasituksen jälkeen.

Potilaat kärsivät myös unihäiriöistä, kivuista, autonomisen hermoston ja immuunijärjestelmän oireista sekä kognitiivisista vaikeuksista.

Lisäksi oireet aaltoilevat. Pahimmillaan toimintakyky voi olla niin huono, että potilas on makuulla suurimman osan vuorokaudesta.

Arviot sairauden yleisyydestä vaihtelevat 0,2 ja 3 prosentin välillä. Siten Suomessa on ainakin 10 000 kroonista väsymysoireyhtymää sairastavaa potilasta. 

Hyvä käytäntö -konsensussuositus sisältää pääasiassa diagnostiikan, hoidon ja kuntoutuksen toimintamalleja ja hoidon järjestämistä koskevia suosituksia.

Työryhmän puheenjohtaja, infektiotautiopin emeritusprofessori Olli Ruuskanen kertoo tiedotteessa, että työtä riittää vielä.

– Yksi ongelma on se, että sairaus ei kuulu millekään tietylle lääketieteen erikoisalalle, Ruuskanen toteaa.

Asiantuntijat korostavat myös, että tutkimustiedon vajavaisuuden ja ristiriitaisuuden vuoksi ohjeita hoidon sisällöstä ei kattavasti voida antaa. Diagnoosin voi kuitenkin tehdä perusterveydenhuollon lääkäri, joka tuntee sairauden ja sen kriteerit.