Vanhanen USA:n vaaleista: Ennakkokäsitykset ehdokkaista saattavat muuttua vaalien jälkeen

USA:n vaalit

Amerikkalaiset päättävät itse, millaisen presidentin haluavat. Siksi eurooppalaisten ei kannata ennakoida vaalin tulosta, kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.) toteaa.

Vanhasen mukaan ennenkin on käynyt niin, että ennakkokuvat ehdokkaista ovat vaihtuneet sen jälkeen, kun virka on otettu vastaan.

– Valittu saa johtaakseen valtavan hallinnon, jolla on pitkä diplomatian ja kansainvälisen politiikan perinne ja osaaminen, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

Suomen kannalta Vanhanen pitää tärkeänä, että valittavan presidentin kaudella USA tuntisi aktiivista mielenkiintoa Eurooppaa kohtaan.

Hän toivoo suurvallan harjoittavan Euroopan kanssa laajaa tieteellistä ja teknistä yhteistyötä, edistävän vapaakauppaa, toimivan ilmastopolitiikassa edistyksellisesti sekä antavan vakauttavan panoksensa Euroopan turvallisuudelle.

– Korostan tässä käsitettä vakauttava.  Emme kaipaa jännitettä lisäävää politiikkaa varsinkaan täällä Pohjois-Euroopassa.

Vanhanen uskoo, että Euroopan on otettava turvallisuuskysymyksissä astetta itsenäisempi rooli, riippumatta siitä kumman ehdokkaan yhdysvaltalaiset valitsevat presidentikseen.

Demokraatit ovat Vanhasen mukaan Yhdysvaltain puolueista keskustalle läheisempi.

Valtioiden välisessä kanssakäymisessä puoluetaustoilla ei kuitenkaan ole merkitystä.

– Yhteistyötä tehdään aina kansan valitsemien kanssa.