Vanhanen ihmettelee Antti Rinteen eläkelupauspuheiden muuttumista parissa päivässä: ”Markkinoille jää epäselvä kuva, miten pääministeriehdokas Suomen taloutta hoitaa”

Politiikka

Keskustan kansanedustaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen ihmettelee SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen eläkelupauksia koskeneiden puheiden epäjohdonmukaisuutta ja muuttumista parin päivän aikana.

– Vappuna Rinne lupasi nostaa alle 1400 euron eläkkeitä 100 eurolla ”usean vuoden” ohjelmalla. Mielikuvaksi tästä aikajaksosta jäi ensi vaalikausi eli 2–4 vuotta, Vanhanen toteaa facebook-päivityksessään.

Päivää myöhemmin Helsingin Sanomissa  Rinne puhuu samasta asiasta Vanhasen mukaan aivan toisin.

– Korotuksen toteutus tapahtuisikin useamman vaalikauden eli siis 8–12 vuoden aikana. Ero näiden kahden vaihtoehdon välillä on valtava, hän painottaa.

Matti Vanhanen myöntää, että Rinteen jälkimmäinen ehdotus alkaa olla edes jollain lailla realistinen ja lähempänä toteuttamiskelpoisuutta.

– Omalla toisen hallituksen kaudella nostimme 100 eurolla alimpia eläkkeitä. Kun korotus keskitettiin takuueläkkeen muodossa pienimpiin eläkkeisiin, se maksoi 100 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt Rinne esittää korotusta puolelle koko eläkeläisten määrästä ja se tekee uudistuksesta kalliin, hintalappu lienee 600–700 miljoonaa euroa vuodessa, Vanhanen otaksuu.

Entisenä pääministerinä Vanhanen muistuttaa, että Suomen julkisen talouden suuntaviivoja seurataan tarkasti niin kotimaassa kuin ulkomaisillakin markkinoilla.

– Jos pääministeriehdokkaan paikalta puhuu noin suuresta julkisen talouden menojen lisäyksestä ensin 2–4 vuoden aikana ja kahden päivän kuluttua 8–12 vuoden aikana, niin ainakin markkinoille jäisi hyvin epäselvä kuva, miten Suomen julkista taloutta aiotaan hoitaa.