Vanhanen: Afganistanin tapahtumista on laadittava perusteellinen selvitys – "Halu puolustaa omaa valtiojärjestystä oli heikko"

Afganistan

Kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen ja muiden Afganistania pitkään auttaneiden maiden on laadittava perusteellinen selvitys, miten maan viime aikaiset tapahtumat ovat mahdollisia.

Vanhanen kommentoi asiaa lyhyesti Facebook-päivityksessään. Vanhanen nostaa esiin sen, että Afganistanin hallinnon turvallisuusjoukkoja koulutettiin Yhdysvaltain johdolla 20 vuotta, mutta niiden kyky puolustaa maataan oli lopulta olematon. Myös Suomi osallistui joukkojen kouluttamiseen.

Talebanien nopea nousu kertoo Vanhasen mukaan siitä, että ulkomaisella tuella autettu hallinto ei osannut saada kansaansa ja armeijaansa puolelleen.

– Halu puolustaa omaa valtiojärjestystä oli heikko. Puheet korruptiosta tuntuvat uskottavalta selitykseltä. Ideologian voimaa kuvaa se, että talebanit kykenivät 20 vuotta pitämään tavoitteensa elossa ja joukkonsa taistelukuntoisina, Vanhanen kirjoittaa.

Vanhanen, 65, on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Hän toimi Suomen pääministerinä vuodesta 2003 vuoteen 2010. Eduskunnan puhemiehenä hän toimi kesästä 2019 kesään 2020.

Vanhanen on toiminut myös valtiovarainministerinä ja puolustusministerinä.

Afganistanin kohtalo on surullinen. Talebanian nopea nousu valtaan taitaa kertoa siitä, että ulkomaisella tuella autettu…

Julkaissut Matti Taneli Vanhanen Maanantaina 16. elokuuta 2021