Valtiovarainministeriö arvioi Suomen ensi vuoden talouskasvuksi 3 prosenttia, tänä vuonna 3,4 prosenttia

Talouskasvu

Valtiovarainministeriö (VM) arvioi tuoreessa katsauksessaan, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 3,4 prosenttia.

Ensi vuonna bkt:n arvioidaan kasvavan 3,0 prosenttia. Talouskasvu jää hitaaksi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Koronapandemiaan liittyvien epävarmuuksien helpottaessa talouskasvu kuitenkin kiihtyy jälleen.

Ministeriön ennusteen mukaan talouden elpyminen jatkuu ja kasvu kiihtyy ensi vuonna varsinkin niillä toimialoilla, joilla tuotanto ei ole vielä saavuttanut pandemiaa edeltävää tasoaan. Tällaisia ovat esimerkiksi majoitus- ja ravitsemistoiminta.

VM:n mukaan julkisen talouden alijäämä pienenee voimakkaasti, ja velka suhteessa bkt:hen pienenee väliaikaisesti tänä ja ensi vuonna.

Ripeä talouskasvu ei kuitenkaan poista julkisen talouden tulojen ja menojen epätasapainoa. Talouskasvun hidastuessa myös velkasuhde kääntyy uudelleen kasvuun.

–  Epidemia väistyy aikanaan, mutta väestörakenteen ja talouden murros jatkuvat pitkään. Murroksessa luoviminen vaatii meiltä etulinjan kilpailukykyä, osaamista, uusia teknologisia ratkaisuja ja mittavia yksityisiä investointeja sekä tarkkaa julkista rahankäyttöä, sanoo osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.

Suomen Pankki alensi viime viikolla arviotaan ensi vuoden talouskasvuksi 2,6 prosenttiin. Tämän vuoden talouskasvuksi Suomen Pankki arvioi 3,5 prosenttia.