Valtiovarainministeri Vanhanen: Koronarokottaminen ei jää rahasta kiinni

Koronarokote

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi tiedotusvälineille keskiviikkona, että koronarokotteita hankitaan niin paljon kuin suomalaiset niitä tarvitsevat.

Vanhasen mukaan tänä vuonna rokotteelle on varattu 200 miljoonaa euroa ja jatkossa rahoitusta voidaan lisätä.

Vanhasen mukaan rokotteiden hankkimisen lisäksi myös itse rokottamiselle järjestetään sen vaatima rahoitus.

–  Jos sen organisointi jotain vaatii, niin sekään ei ole resursseista kiinni, Vanhanen sanoi.

Vanhanen antoi kommenttinsa matkalla Säätytaloon, jonne hallitus kokoontui illalla neuvottelemaan muun muassa koronarokottamisesta. Säätytalolle saapuessaan useampi ministeri ilmaisi olevansa optimistinen rokotetilanteen suhteen.

–  On upeaa, että näin lyhyessä ajassa tutkijat ovat päässeet niin pitkälle, että voidaan kohta saada rokotteet myös Suomeen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tiedotusvälineille.

Samalla linjalla oli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

–  Kyllä tässä pimeydessäkin on toivoa, hän kommentoi.

Kiuru ei halunnut ottaa kantaa rokottamisen aikatauluun, koska se riippuu myyntilupaprosessista.

–  Me varaudumme siihen, että läpimurto voi tapahtua nopeastikin, hän kuitenkin sanoi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan sanoi olevansa toiveikas sen suhteen, että rokottaminen saadaan käyntiin jo ensi vuoden alkupuolella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti Säätytalolla jo aiemmin julkisuuteen kerrotun tiedon, että aluksi olisi tarkoitus rokottaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä, vanhusten hoidossa työskenteleviä sekä ikääntyneitä tai muuten riskiryhmiin kuuluvia.

Krista Kiuru ei ruvennut arvailemaan, mikä koronarokotteista lopulta tulisi Suomessa käyttöön. Keskiviikkona hallituksen tarkoituksena oli sen sijaan keskustella siitä, miten rokotehankinta ja -jakelu käytännössä toteutettaisiin.

Yksityiskohtaisia suunnitelmia tuskin silti päästään vielä kuulemaan, sillä eri rokotteet vaativat erilaisia järjestelyjä. Lopulliset toimintatavat siis riippuvat myyntiluvan saaneesta valmisteesta.