Valkovenäläinen pikajuoksija kieltäytyy lähtemästä Tokiosta, hakee kansainvälistä suojelua

Valko-Venäjä

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja kieltäytyi poistumasta Tokiosta eilen sunnuntaina ja pyysi suojelua, kertoo Euractiv-uutismedia.

Euractivin mukaan Tsimanouskaja oli pakotettu lähtemään olympialaisista vasten tahtoaan. Hän oli kritisoinut maan olympiavalmentajia, ja Valko-Venäjän olympiakomitea oli reagoinut kertomalla vetävänsä pikajuoksijan pois kisoista vedoten tämän henkiseen tilaan.

Siirron on arveltu olevan mahdollinen kidnappausyritys.

Tsimanouskaja haki apua Japanin poliisilta ja Kansainväliseltä olympiakomitealta. Poliittisista syistä vangittuja tai sivuun siirrettyjä urheilijoita auttavan säätiön mukaan hän tulee hakemaan turvapaikkaa Saksasta, Itävallasta tai Puolasta, Euractiv kertoo.

Valko-Venäjän olympiakomiteaa johtaa Viktor Lukashenko, maata yksinvaltaisesti hallitsevan presidentin Aleksandr Lukashenkon poika.

Puolan varaulkoministeri Marcin Przydacz kertoo Twitterissä, että Puola on tarjonnut Tsimanouskajalle humanitaarista viisumia. Przydaczin mukaan Tsimanouskaja on jo suorassa yhteydessä puolalaisiin diplomaatteihin Tokiossa.

– Puola tekee mitä vain tarvitaan, jotta hän voi jatkaa urheilu-uraansa, Przydacz kirjoittaa.

Juttua täydennetty Puolan varaulkoministerin twiitillä 14.27.