Valkovenäläinen oppositioaktivisti löytyi kuolleena Kiovasta – "edes ulkomailla asuvat valkovenäläiset eivät ole turvassa"

Samaan aikaan maan vainoama pikajuoksija odottaa lähtöä Puolaan.
Valko-Venäjä

Valko-Venäjältä paenneita tukevan kansalaisjärjestön johtaja Vitali Shishov on löydetty kuolleena Kiovassa Ukrainassa, kertoi Ukrainan poliisi tiistaina. Poliisin mukaan Shishov löytyi tiistaina hirrestä kiovalaisesta puistosta. Murhatutkinnan avannut poliisi selvittää, onko kyse lavastetusta itsemurhasta.

Shishov katosi ollessaan lenkillä. Aiemmin valkovenäläinen toimittaja Tadeusz Giczan kertoi Twitterissä kadonneen ystävien kertoneen, että Shishovia oli seurattu viime aikoina.

Oppositiolähteiden vahvistamattomien tietojen mukaan Shishovin nenä oli murtunut ja hänen kasvoissaan oli mustelmia, kun poliisit löysivät ruumiin.

Shishov johti järjestöä, joka muun muassa auttoi Valko-Venäjältä Ukrainaan lähteneitä löytämään työpaikan ja asunnon ja järjesti Valko-Venäjän hallinnon vastaisia mielenilmauksia.

Järjestön lausunnon mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Shishovin kuoleman takana olisi Valko-Venäjän tiedustelupalvelu ja maata itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukashenka.

YK kehotti Ukrainan viranomaisia tutkimaan Shishovin kuoleman perusteellisesti ja puolueettomasti.

–  Tämä lisää entisestään huoltamme siitä, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu. Tilanne on selkeästi huonontumassa, sanoi YK:n ihmisoikeusjärjestön edustaja Marta Hurtado.

Maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja lähetti surunvalittelunsa Shishovin perheelle Telegram-palvelun välityksellä.

–  Edes ulkomailla valkovenäläiset eivät ole turvassa, niin kauan kun heitä vastaan haudotaan kostoa ja totuus pyritään kätkemään pääsemällä eroon todistajista, Tshihanouskaja kirjoitti. Hän myös huomautti, että on itsekin riskissä ”kadota milloin tahansa”.

Monet valkovenäläiset ovat paenneet maastaan sen jälkeen, kun Lukashenkan hallinto aloitti väkivallan mielenosoittajia vastaan vilpillisten presidentinvaalien jälkeen vajaa vuosi sitten. Ukrainan ohella monet valkovenäläiset ovat suunnanneet Puolaan ja Liettuaan.

Samaan aikaan Tokion olympialaisissa Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon syytetään yrittäneen pakottaa pikajuoksijansa Krystsina Tsimanouskajan palaamaan Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun juoksija oli kritisoinut maan urheilujohtoa.

–  Lukashenkan hallinto pyrki jälleen harjoittamaan valtioiden rajoja ylittävää sortoa yrittäessään pakottaa Tsimanouskajan lähtemään sananvapautensa käyttämisen vuoksi. Tällaiset toimet rikkovat olympialaisten henkeä, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapahtunutta Twitterissä.

Puola on myöntänyt maahantuloviisumin valkovenäläiselle pikajuoksijalle humanitaarisin perustein, kertoi maan ulkoministeriö maanantaina. Puolan median mukaan Tsimanouskajan odotetaan matkustavan Japanista Puolaan vielä tämän viikon aikana, mahdollisesti jo keskiviikkona.

Juoksijan mies ja lapsi ovat niin ikään lähteneet Valko-Venäjältä ja ovat parhaillaan Kiovassa. He uskoivat tapaavansa Tsimanouskajan vielä kuluvan viikon aikana.

Kansainvälisen olympiakomitean edustajat kertoivat tiistaina alkavansa tutkia asiaa.

Valko-Venäjän toimet ovat herättäneet paljon kansainvälistä kritiikkiä. Toukokuussa maa pakotti lentoyhtiö Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin kesken Liettuaan matkalla olleen lennon, jotta se voisi pidättää lennolla olleen oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin ja tämän tyttöystävän Sofija Sapegan.