Uutissuomalainen: Suomalaismeppien selvä enemmistö sanoo ei rajamuurien EU-rahoitukselle, puolet pitää Valko-Venäjä-pakotteita riittävinä

Pakotteet

Ainakin puolet Suomen europarlamentaarikoista pitää EU:n ulkoministerien asettamia Valko-Venäjän vastaisia pakotteita riittävinä, Uutissuomalainen kertoo. Riittävinä lisäpakotteita pitää seitsemän, riittämättöminä viisi meppiä.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei osannut kertoa kantaansa ja vihreiden Heidi Hautalaa media ei tavoittanut.

Keskustan mepit Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen pitävät pakotteita tässä vaiheessa oikein mitoitettuina.

– Jos pakotteet eivät tehoa, niitä tulee myöhemmin laajentaa, sanoo Pekkarinen.

– On hyvä, että EU:lla on valmius pakotteiden lisäämiseen. Valko-Venäjän toimet on tuomittava ja EU:n on toimittava nykyistä ryhdikkäämmin, sanoo Katainen.

Eero Heinäluoman (sd.) mukaan pakotteet eivät ole riittäviä, vaikkakin oikeansuuntaisia ja välttämättömiä, Uutissuomalainen kirjoittaa.

Hänen mielestään jatkotoimiin on oltava valmius, mikäli Valko-Venäjän hallinto ei muuta toimintaansa.

– Ihmisten ajaminen väkisin rajan yli Puolaan on vastenmielistä ja sotii kaikkia moraalioppeja vastaan.

Riittämättöminä pakotteita pitävät myös Teuvo Hakkarainen (ps.), Silvia Modig (vas.), Petri Sarvamaa (kok.) ja Henna Virkkunen (kok.).

Riittävinä pakotteita pitävät keskustalaisten lisäksi SDP:n Miapetra Kumpula-Natri sekä vihreistä Alviina Alametsä ja Ville Niinistö. Samoilla linjoilla ovat kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sekä RKP:n Nils Torvalds.

Merkittävä enemmistö mepeistä vastustaa Uutissuomalaisen mukaan sitä, että EU rahoittaisi ulkorajoilleen rakennettavia aitoja tai muureja estääkseen siirtolaisten tuloa unionin alueelle. Ajatuksen puolella ovat vain perussuomalaisten Huhtasaari ja Hakkarainen sekä kokoomuksen Sarvamaa.