Uutissuomalainen: Liikenneministeri Berner lupaa jonkin verran muutoksia tiestön runkoverkkoasetukseen – moni keskustalainenkin kritisoi asetusluonnosta

”Tarkoitus ei ole tehdä sanelupolitiikkaa”
Tieverkko

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) valmistelema tiestön runkoverkkoasetus on herättänyt huolta maakunnissa, kirjoittaa Uutissuomalainen. Liikenne- ja viestintäministeriö antaa marras-joulukuun vaihteessa asetuksen maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta.

Ministeri torjuu maakunnista esitetyn kritiikin siitä, että runkoverkon ulkopuoliset tiet jäisivät hoitamatta. Hän sanoo, että runkoverkon määritelmä on hyvin erilainen uudessa maantielaissa, mitä se on ollut aikaisemmin.

– Runkoverkossa pyritään ohjaamaan ja priorisoimaan hoitoluokkia etenkin talvikunnossapidon osalta, Berner kertoo Uutissuomalaiselle.

Berner kertoo medialle, että hän on pyrkinyt kuuntelemaan mahdollisimman hyvin maakuntia ja huomioimaan, että asetus on hyvä ratkaisu koko Suomelle. Muutoksia tulee ministerin mukaan jonkin verran, mutta niiden käsittely on vielä kesken.

– Tarkoitus ei ole tehdä sanelupolitiikkaa. Tätä työtä tehdään mahdollisimman hyvällä yhteisymmärryksellä, Berner sanoo.

– On hyvä muistaa, että runkoverkkoon liittyy kehysrajoitteita. Tärkeää on, että kun muutoksia tehdään, kehys pysyy tasapainossa.

Asetus on herättänyt kritiikkiä myös keskustan sisällä. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Markku Pakkanen (kesk.) lausuu Uutissuomalaiselle, että esitystä on muutettava.

– Lausunnot ovat olleet tyrmääviä, ei näin voida mennä. Kyllä siihen täydennyksiä tulee ja uskon, että jotain pystytään aikaiseksi saamaan. Mitkä ne ovat, jää ministerin päätettäväksi, Pakkanen pohtii.

Liikennevaliokunnassa myöskin istuva keskustaedustaja Mikko Alatalo huomauttaa asetuksen oleva vaikea pala puolueessa.

– Toki tämä hiertää keskustaa. Moni meidän äänestäjistämme elää siellä teiden varsilla maakunnissa.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi korostaa medialle runkoverkkoasetuksen merkitystä.

– Tiet ovat verisuonet ja runkoverkko valtimot.

Lohen mukaan runkoverkkoasetuksesta liikkuu paljon vääriä mielikuvia, jotka tulisi oikaista. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Helsingissä oleva Kehä ykkönen ei kuulu runkoverkkoon, mutta silti tie pidetään priimakunnossa.