Uutissuomalainen: Enemmistö eduskunnan sotevaliokunnasta koronapassin kannalla

Koronapassi

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenten enemmistö kannattaa koronapassin käyttöönottoa, kertoo Uutissuomalainen.

Median kyselyyn vastasi 14 valiokunnan 17 jäsenestä. Vastanneista yhdeksän kannattaa passia vähintään varovaisesti. Vain yksi vastaaja kertoi, ettei kannata koronapassia.

Koronapassi olisi virallinen todiste saaduista koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta testituloksesta tai jo sairastetusta koronataudista. Passin avulla pääsisi esimerkiksi tapahtumiin ja ravintoloihin.

Uutissuomalainen kertoo, että esimerkiksi keskustan Hanna-Leena Mattila pohtii, että jos koronapassi toimii muualla Euroopassa, niin miksi se ei toimisi meillä. Esimerkiksi Tanskassa passi on käytössä isoissa yleisötilaisuuksissa ja Ranska juuri sääti lain koronapassista.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo median mukaan, että mahdollisen koronapassin valmistelussa keskeisiä ovat yhdenvertaisuuskysymykset.

– Keskeistä on, että kaikilla kansalaisilla tulee olla ollut tosiasiallinen mahdollisuus ottaa rokotteet tai käydä testeissä maksutta.

Sote-valiokunnan jäsenistä esimerkiksi vihreiden Sofia Virta korostaa talouden kokemia kolhuja.

– Esimerkiksi kulttuuri- ja tapahtuma-alan on päästävä vihdoin toipumaan mahdollisimman nopeasti.

– Kannatan (koronapassia), mikäli mahdolliset perusoikeus- ja yhdenvertaisuuskysymykset kyetään ratkaisemaan. Samoin on turvattava maksuttoman testauksen kapasiteetti ja käsittääkseni julkiset palvelut on rajattava joka tapauksessa passin ulkopuolelle, Merja Kyllönen (vas.) sanoo.

Juuri perusoikeuksia korostavat ne valiokunnan jäsenet, jotka toivovat lisäselvityksiä.

– Kaikki rajoittavat toimet ovat haasteellisia, kun puututaan ihmisten perusoikeuksiin. Koronapassin käyttöönotto ei ole yksinkertainen harjoitus. Suhtaudun myönteisesti asian edistämiseen ja tarkkaan selvittämiseen, sanoo Heidi Viljanen (sd.).