Uudenmaan sulku ei välttämättä lisää mökkimurtoja – ikäihmisiä joutunut ”koronasuodattimia” asentaneiden huijareiden uhriksi

Koronakriisi

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi sanoo, että vielä on liian varhaista sanoa, miten koronatilanne vaikuttaa rikollisuuteen isommassa mittakaavassa.

– Muutokset rikollisuudessa näin lyhyellä aikavälillä eivät ole vertailukelpoisia viime vuoden vastaavaan aikaan juuri lyhyen ajanjakson vuoksi. Joitain rikoksia on toki tullut ilmi Suomessa ja kansainvälisesti, jotka selvästi liittyvät pandemiatilanteeseen, Ulkuniemi viestitti sähköpostitse.

Poliisi kertoi viime viikolla ikäihmisten joutuneen koronaepidemiaa hyödyntäneiden huijareiden uhriksi. Huijarit ovat poliisin mukaan tehneet ”koronatarkastuksia” ja tarjonneet ruokapalveluita.

Itä-Uudellamaalla poliisin tiedossa on ainakin kaksi tapausta, joissa uhrien kotiin on menty asentamaan ”koronasuodattimia” ja samalla anastettu käteistä, kultakelloja ja kultakoruja.

Ulkuniemi sanoo, että Suomessa jo aiemmin lisääntyneet Microsoftin tukipalveluksi tekeytyneet huijaukset vaikuttavat jatkuvan.

– Suurimman osan työntekijöistä tehdessä etätyötä on mahdollista, että huijausten vaikutukset kasvavat.

Koronaviruksen takia Uudenmaan rajan ylittäminen on kielletty muutoin kuin välttämättömästä syystä. Tämä voi herättää huolta niissä mökkiläisissä, joiden koti ja vapaa-ajan asunto sijaitsevat eri puolilla rajaa.

Ulkuniemi sanoo, ettei Uudenmaan eristäminen automaattisesti tarkoita mökkimurtojen lisääntymistä.

– Anastetulle omaisuudelle ei välttämättä ole samanlaisia markkinoita kuin aiemmin. Mökkimurtojen tekijöillä on usein tavoitteena muuttaa anastamansa omaisuus mahdollisimman nopeasti rahaksi, ja nyt tällaista mahdollisuutta ei välttämättä ole.