USU: Puolueet pohtivat kanavia häirintätapausten ilmoittamiseksi

Häirintä

Monet puolueet ovat suunnittelemassa toimenpiteitä epäkohtien ja häirintätapausten ilmoittamista varten, kertoo Uutissuomalainen.

Häirintäkohun keskiön joutunut kokoomus kertoi maanantaina, että puolue aikoo luoda nimettömän ilmoituskanavan puoluetoimintaan liittyvien epäkohtien ilmiantamiseen.

Uutissuomalainen kysyi yhdeksältä muulta eduskuntapuolueelta, miten ne kitkevät häirintää ja onko niillä uusia toimia suunnitteilla. Sähköpostikyselyyn vastasivat kaikki muut paitsi valta kuuluu kansalle.

– Pohdinnassamme on ollut, että lisäämme kotisivuillemme anonyymin palautelomakkeen, kertoo keskustan viestinnän poliittinen suunnittelija Hanna Markkanen.

Keskustalla on myös nimettynä kaksi häirintäyhdyshenkilöä, joihin voi ottaa yhteyttä, jos kokee tulleensa häirityksi keskustan toiminnassa tai keskustalaisten päättäjien taholta.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen ja RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff kertovat vastaavista suunnitelmista. Vihreiden verkkosivuilla on jo olemassa yhteydenottokanava, johon voi vastata anonyymisti.

Myös muista puolueista viestitetään nollatoleranssia häirintää kohtaan.

Vastausten mukaan puolueissa on muun muassa kartoitettu häirintätilanteita kyselyillä, laadittu periaatteita, pelisääntöjä ja ohjeita, nimetty häirintäyhdyshenkilöitä sekä järjestetty koulutusta. Kaikista puolueista kerrotaan, että häirintätapauksia tulee esille harvoin.

Kokoomukseen liittyvä häirintäkohu alkoi sunnuntaina Helsingin Sanomien uutisoitua, että useiden naisten mukaan kansanedustaja Wille Rydman (kok.) on käyttäytynyt epäasiallisesti heitä kohtaan.