USA:n liittovaltion tuomari myöntänyt hätäluvan maahan saapumiseen 

Väliaikaiset maahantulokiellot aiheuttivat kiinniottoja ja protesteja
Yhdysvallat

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on myöntänyt hätäluvan maahan saapumiseen niille väliaikaisten maahantulokieltojen piirissä oleville, jotka ovat jo saapuneet tai ovat matkalla Yhdysvaltoihin ja joilla on viisumi. Asiasta uutisoi muun muassa CNN. 

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamien väliaikaisten maahantulokieltojen myötä ihmisiä on muun muassa otettu kiinni lentokentillä Yhdysvalloissa tai heitä ei ole päästetty ollenkaan lentämään maahan.

Presidentin asetus koskee Syyrian, Irakin, Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian ja Sudanin kansalaisia mukaan lukien kaksoiskansalaiset.

BBC kertoo, että kansalaisoikeuksia puolustavan American Civil Liberties Union -järjestön (ACLU) mukaan tuomarin päätös estää maahan jo saapuneiden karkottamisen. Järjejestön mukaan 100–200 ihmistä on otettu kiinni lentokentillä tai matkan aikana. 

ACLU nosti eilen oikeusjutun Trumpin allekirjoittamaa asetusta vastaan.

– Nyt tärkeintä oli varmistaa, ettei ketään laiteta takaisin koneeseen, järjestön toiminnanjohtaja kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan poistuessaan kuulemisesta, jossa tuomari päätti hätäluvan myöntämisestä.

Toinen kuuleminen on määrä järjestää ensi kuussa. 

Väliaikaiset maahantulokiellot ovat kirvoittaneet protesteja Yhdysvaltain lentokentillä. Mediatietojen mukaan ainakin John F. Kennedyn kansainvälisellä lentokentällä New Yorkissa sekä Chicagon O’Haren kansainvälisellä lentokentällä on protestoitu.

Tiedot osallistujamääristä ovat vaihdelleet. Uutistoimisto AFP:n viimeisimmän tiedon mukaan New Yorkin kentälle saapui mieltään osoittamaan arviolta 2 000 ihmistä.

Useat maat ovat joko tuominneet tai ilmaisseet huolensa Trumpin päätöksestä. Iran, jonka kansalaisia kielto koskee, on CNN:n mukaan kutsunut kieltoa loukkaukseksi ja on sanonut vastaavansa päätökseen nopeasti kieltämällä Yhdysvaltain kansalaisten pääsyn maahan.

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM ja pakolaisjärjestö UNCHR ovat kehottaneet Yhdysvaltoja jatkamaan maan pitkään jatkunutta perinnettä konflikteja ja vainoa paenneiden suojelussa.

Trumpin päätös on kuitenkin kerännyt kiitosta hänen kannattajiltaan. Myös Tshekin presidentti Milos Zeman ja Hollannin äärioikeistolaisen vapauspuolueen johtaja Geert Wilders ovat kehuneet päätöstä. 

– USA:n presidentti Trump suojelee maataan, hän on huolissaan maansa kansalaisten turvallisuudesta. Täsmälleen se, mitä EU:n eliitti ei tee, Zemanin tiedottaja kommentoi asiaa BBC:n mukaan Twitterissä. 

Geert Wilders puolestaan tviittasi tekevänsä samoin ja lisäsi toivovansa, että Trump lisää listalle pian muitakin islamilaisia maita kuten Saudi-Arabian.

Trump itse on kommentoinut tilannetta toteamalla, että hänen mielestään kielto toimii ”erittäin mukavasti”. 

– Tämä on nähtävissä lentokentillä, tämä on nähtävissä kaikkialla, Trump sanoi toimittajille.

Presidentti tai kukaan tämän edustajista ei toistaiseksi ole kommentoinut tuomarin päätöstä maassa pysymisen mahdollistavista hätäluvista. 

Maahantulokielto on herättänyt epävarmuutta siitä, ketkä pääsevät maahan. Aiemmin viranomaiset sanoivat, että matkoilla olevia oleskeluluvalla Yhdysvalloissa asuvia päästetään viranomaisten mukaan takaisin ”harkinnanvaraisesti”.

Suomessa on Tilastokeskuksen tietojen mukaan noin 11 000 ihmistä, joita väliaikainen maahantulokielto Yhdysvaltoihin koskettaa kaksoiskansalaisuuden takia. Suomen kaksoiskansalaisten määrästä kertoi Helsingin Sanomat.