UPM:n tulos ja liikevaihto syöksyivät vuoden takaisesta – tasaantumista kevään romahduksesta

Paperi ja sellu takkusivat edelleen. Kaipola ja useat muut tehtaat saavat väistyä tehostamisen jyllätessä.
Talous

Metsäyhtiö UPM vie vauhdilla eteenpäin suunnitelmiaan kapasiteetin leikkauksista. Taustalla on tuloksen merkittävä heikkeneminen.

–  Suljimme UPM Jyväskylän vaneritehtaan ja UPM Chapellen paperitehtaan Ranskassa. Päätös sulkea UPM Kaipolan paperitehdas tehtiin lokakuussa, ja myös Walesissa sijaitsevan UPM Shottonin paperitehtaan myymisestä ilmoitettiin, luettelee toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

Lisäksi liiketoiminnan tehostaminen on alkanut UPM Communications Paperin liiketoimintatiimeissä, Suomen sellutehtailla, UPM Tervasaaren tehtaalla, UPM Raflatacissa (tarrapapereissa) ja UPM Metsän organisaatiossa.

Toimenpiteiden on määrä tuoda vuositasolla yhteensä noin 130 miljoonan euron kustannussäästöt.

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto putosi heinä-syyskuussa 215 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 342 miljoonasta eurosta. Liikevaihto supistui 19 prosenttia 2,028 miljardiin euroon. Yhtiön mukaan liikevaihto putosi paino- ja kirjoituspaperitoimitusten sekä sellun ja paperin hintojen laskun vuoksi.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna lasku on kuitenkin tasaantunut. Huhti-kesäkuussa vertailukelpoinen liikevoitto oli 203 miljoonaa euroa ja liikevaihto 2,077 miljardia euroa.

UPM arvioi, että näkymät ovat edelleen epävarmat ja kehitys on todennäköisesti asteittaista. Asiaan vaikuttaa pandemia, siihen liittyvät sulkutoimet ja muutokset kuluttajakäyttäytymisessä.

Pesonen sanoo kuitenkin, että liiketoiminnot menestyivät vuoden kolmannella neljänneksellä tyydyttävästi covid-19-pandemian aiheuttamissa erittäin poikkeuksellisissa oloissa.

–  Vuoden kolmannella neljänneksellä saavutimme paljon monella rintamalla: teimme tulosta, saimme aikaan kustannussäästöjä, merkittävät kasvuhankkeemme etenivät ja pystyimme huolehtimaan henkilöstömme terveydestä ja turvallisuudesta, Pesonen luettelee.

Sellu oli heinä-syyskuussa edelleen UPM:n syömähammas hintojen laskusta huolimatta. Selluyksikön vertailukelpoinen liikevoitto oli heinä-syyskuussa 104 miljoonaa euroa eli lähes puolet koko yhtiön vertailukelpoisesta liikevoitosta. Liikevaihdosta selluyksikön osuus oli runsas neljännes.

UPM:llä on menossa uusi mittava sellutehdashanke Uruguayssa, jossa yhtiöllä on jo ennestään tehdas.

–  Uruguayssa Paso del los Torosin sellutehtaan työmaa etenee hyvin, ja rautatierahdista on tehty pitkäaikainen palvelusopimus, Pesonen kertoo.

Hänen mukaansa myös biokemikaalijalostamon rakentaminen Saksan Leunassa on alkanut ja vuokrasopimukset infrastruktuurista allekirjoitettu.