Unkari vetäytyy Kansainvälisen rikostuomioistuimen toiminnasta – "Saman tien"
Unkari vetäytyy Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) toiminnasta, kertoi pääministeri Viktor Orbanin edustaja Gergely Gulyas torstaina. Hän kertoi sosiaalisessa mediassa maan hallituksen aloittavan vetäytymisprosessin saman tien.
Hallitus esittelikin jo samana päivänä parlamentille lakiesityksen asiasta. Sen odotetaan etenevän äänestykseen toukokuun lopulla.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu saapui Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin aiemmin torstaina. ICC on antanut hänestä pidätysmääräyksen Gazan sotarikoksista. Rikostuomioistuimen jäsenenä Unkarin tulisi ottaa Netanjahu kiinni.
Netanjahu kehui heti Unkarin päätöstä rohkeaksi ja periaatteellisella tasolla tärkeäksi kaikille demokraattisille valtioille.
– On tärkeää, että nousemme vastustamaan tätä korruptoitunutta järjestöä, Netanjahu sanoi yhdessä Orbanin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock puolestaan kuvasi Netanjahun vierailua Unkariin huonoksi päiväksi kansainväliselle rikosoikeudelle.
Baerbockin kommentti on ristiriidassa Saksan tulevan liittokanslerin Friedrich Merzin kannan kanssa. Merz on sanonut, että Netanjahu voisi halutessaan vierailla Saksassa pidätysmääräyksestä huolimatta.
Orban kutsui Netanjahun Unkariin marraskuussa. Hän vakuutti jo tuolloin, ettei Unkari aio panna pidätysmääräystä toimeen. Orbanin mukaan ICC on pidätysmääräyksellä ”sekaantunut käynnissä olevaan konfliktiin poliittisista syistä”.
Kyseessä on Netanjahun ensimmäinen Euroopan-matka sen jälkeen, kun Gazan sota alkoi toissa vuonna. Hänen on määrä viipyä Unkarissa sunnuntaihin asti.
Valtion vetäytyminen ICC:n toiminnasta astuu voimaan vuoden kuluttua siitä, kun ilmoitus on toimitettu YK:n pääsihteerin kansliaan. Arvioidulla aikataululla ero voisi tapahtua ensi vuonna alkukesästä.
Niistä valtioista, jotka ovat liittyneet rikostuomioistuimeen, vain Burundi ja Filippiinit ovat myöhemmin vetäytyneet sen toiminnasta.
Muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina eivät ole tunnustaneet ICC:n toimivaltaa. Helmikuussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetti pakotteita ja matkustuskieltoja ICC:n virkailijoille, työntekijöille ja heidän perheenjäsenilleen, koska oikeus oli Trumpin mukaan aloittanut ”laittomia ja perusteettomia” tutkintoja Yhdysvalloista ja sen liittolaisesta Israelista.
ICC ei ole YK:n alainen mutta toimii läheisessä yhteistyössä sen kanssa.
Vasemmistoliiton europarlamentaarikot Li Andersson, Merja Kyllönen ja Jussi Saramo vaativat torstaina, että Unkarin äänioikeus EU-neuvostossa jäädytetään Netanjahun pidätysmääräyksen laiminlyönnin ja ICC-eron vuoksi.