Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin – taustalla THL:n antama suositus uuden koronavariantin takia

Belgiassa kerrottiin ensimmäisestä Euroopassa havaitusta uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamasta tartunnasta
Koronavirus

Ulkoministeriö kehottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin uuden koronavariantin vuoksi.

Suositus koskee matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseen Swazimaahan.

THL kehottaa maissa viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana oleskelleita ihmisiä hakeutumaan koronatestiin.

Kehotus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia riippumatta siitä, onko heillä koronaan viittaavia oireita vai ei.

Lisäksi kyseisissä maissa oleskelleita kehotetaan menemään koronatestiin, jos heillä ilmenee lieviäkin koronaoireita Suomeen paluun jälkeen.

THL:n mukaan uuteen testiin kannattaa hakeutua, jos oireita ilmenee, vaikka testissä olisi käynyt jo maahantulon yhteydessä.

Etelä-Afrikassa marraskuussa havaitun uuden virusvariantin epäillään olevan aiempia muunnoksia herkemmin tarttuva.

–  Vielä ei ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tuomaa immuunisuojaa. Suositukset ovat varotoimia, kunnes saamme lisätietoa muunnoksesta, johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo THL:n tiedotteessa.

Suomessa ei toistaiseksi ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

Belgiassa on kerrottu ensimmäisestä Euroopassa havaitusta uuden koronavirusvariantin aiheuttamasta tartunnasta.

Asiasta ilmoitti maan terveysministerin Frank Vandenbroucke tiedotustilaisuudessa tänään.

Belgialainen virologi Marc Van Ranst tviittasi, että henkilö oli palannut Egyptistä 11. marraskuuta ja että ensimmäiset oireet ilmenivät 22. marraskuuta.

Vandenbroucken mukaan Belgian covid-19:n riskien arviointiryhmä analysoi tilannetta.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti tänään harkintaan matkustusrajoitusten asettamisessa uuden koronavirusmuunnoksen takia.

WHO suositti, että maat jatkaisivat riskiperusteisen ja tieteellisen lähestymistavan soveltamista matkustustoimenpiteitä toteuttaessaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tänään, että EU aikoo ehdottaa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta virusmuunnoksen takia.

Virusmuunnoksen nostaman huolen takia komissio ehdottaa ”hätäjarrun aktivoimista tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa”, von der Leyen tviittasi.

Saksa ja Italia ilmoittivat perjantaina Britannian lailla rajoittavansa lentoja Etelä-Afrikasta estääkseen virusmuunnoksen leviämistä.

Saksassa matkustusrajoitukset astuvat voimaan perjantaina illalla koskien Etelä-Afrikkaa ja ”luultavasti sen naapurimaita”.

Maahantulo kyseistä maista sallitaan ainoastaan Saksan kansalaisille, jotka joutuvat rokotettuinakin 14 päivän karanteeniin.

–  Viimeinen asia, mitä tässä nyt tarvitsemme, on uusi virusmuunnos, joka aiheuttaa vielä enemmän ongelmia, maan terveysministeri Jens Spahn kommentoi.

Italia ilmoitti kieltävänsä maahantulon ihmisiltä, jotka ovat olleet Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Botswanassa, Zimbabwessa, Mosambikissa, Namibiassa tai Eswatinissa viimeisen kahden viikon aikana.

Terveysministeri Roberto Speranza totesi Italian noudattavan äärimmäistä varovaisuutta sillä välin, kun uuden B.1.1.529-muunnoksen kehitystä tutkitaan.

Ylijohtaja Jarkko Saarimäki Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoi, että tilanne ei ole akuutti Suomeen suuntautuvien lentojen osalta, sillä niitä ei ole.

–  Tällä hetkellä tiedossamme ei ole riskialueita, joilta on suoraan Suomeen suuntautuvia lentoja. Siten meillä ei ole akuutti tilanne asian kanssa, vaan seuraamme koko ajan sitä, miten Suomeen tehdyt lentosuunnitelmat kehittyvät, Saarimäki sanoi STT:lle.

Jos lentojen rajoituksia haluttaisiin tehdä, aloite olisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL). THL antoi Traficomille lausunnon myös viime vuodenvaihteessa, jolloin lentoja Britanniasta Suomeen rajoitettiin koronaviruksen alfavariantin vuoksi.

–  Jos terveysturvallisuutta uhkaavaa liikennettä ilmenisi, olisimme yhteydessä THL:ään, joka voisi antaa meille lausunnon siitä, että tämä liikenne vaarantaisi Suomen terveysturvallisuutta, ja sen mukaan voisimme toimia.

Aiemmin Israel keskeytti muunnoksen takia matkustamisen eteläisestä Afrikasta Israeliin. Israelin terveysministeriö kertoi tänään, että maassa on vahvistunut uutta koronavirusmuunnosta oleva koronatartunta.

Ministeriön mukaan tartunta oli Malawista palanneella matkustajalla.

Ministeriön mukaan kaksi tartuntaa lisää havaittiin ulkomailta palanneilla matkaajilla. Kaikki kolme henkilöä on asetettu karanteeniin.

Terveysministeriön mukaan kaikki tartunnan saaneet ovat rokotettuja. Ministeriö ei kertonut sen tarkemmin heille annettujen rokoteannosten määrää.

Lääkeyhtiö Biontech kertoi tänään tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan.

Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua. Tällöin myös selviää, onko nykyistä rokotetta mahdollisesti säädettävä virusmuunnoksen takia.

Virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta arvioi STT:lle, että vielä on liian aikaista sanoa, kuinka vaarallinen Etelä-Afrikasta löytynyt uusi koronavirusvariantti on.

Hänen mukaansa variantissa on iso joukko mutaatioita, jotka viittaavat viruksen parempaan tartuttavuuteen ja kykyyn väistää immuniteettia. Osa mutaatioista on täysin uusia, osa on havaittu jo aiemmissa varianteissa.

Vapalahden mukaan toistaiseksi ei ole syytä olettaa, että nykyiset koronarokotteet eivät tehoaisi uuteen muunnokseen.