Työllisyysaste kohosi lokakuussa 72,7 prosenttiin – Jatkuvaa kokoaikatyötä tekevien määrä kuitenkin väheni

Työllisyys

Suomen työllisyystilanne vahvistui lokakuussa, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.

Työllisyysasteen trendi kohosi lokakuussa 72,7 prosenttiin, kun se kuukautta aiemmin oli 72,5 prosenttia.

Työllisyysaste kuvaa työllisten osuutta 15–64-vuotiaasta väestöstä. Trendi tarkoittaa kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettua lukua.

Työllisiä oli lokakuussa 65  000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työllisiä oli lähes 2,6 miljoonaa.

–  Työllisten määrä ohitti lokakuussa pandemiaa edeltävän huippunsa, tviittasi Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen.

Työllisiä oli trendisarjan mukaan lokakuussa noin 5  000 enemmän kuin viime vuoden helmikuussa, juuri ennen kuin koronapandemian aiheuttama shokki iski Suomen työmarkkinoille.

Työllisyyskehitystä on viime aikoina kirittänyt osa-aikaisten ja määräaikaisten työntekijöiden määrän kasvu. Osa-aikatyötä tekeviä palkansaajia oli lokakuussa 57  000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jatkuvaa kokoaikatyötä tekevien palkansaajien määrä sitä vastoin väheni vuoden takaisesta.

Työ- ja elinkeinoministeriön kaksi viikkoa sitten julkaiseman ennusteen mukaan työllisyysaste nousee ensi vuonna 73,5 prosenttiin ja vuonna 2023 edelleen 73,8 prosenttiin. Ministeriön ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta vaikeasti ennakoitavan koronatilanteen vuoksi.

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysasteen trendi laski lokakuussa 7,1 prosenttiin syyskuun 7,3 prosentista. Työttömien määrä pieneni 37  000 ihmisellä vuoden takaisesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli lokakuussa 108  000, käy ilmi TEMin työllisyyskatsauksesta. Korona-aikana rajusti kasvanut pitkäaikaistyöttömyys on lähtenyt viime kuukausina hitaasti sulamaan.