Tutkimus: Kilpailun paine pitää kurissa yksityislääkäreiden hintoja – vertailukelpoisten hintatietojen tarve lisääntyy

Terveydenhuolto

Kilpailun paine laskee yksityisten yleislääkäreiden hintoja, ilmenee Yhteiskuntapolitiikka-lehden julkaisemasta tutkimuksesta. Ero ei kuitenkaan ole oleellisen suuri verrattuna siihen, toimiiko lääkäri kovan kilpailun paineessa vai onko hänellä monopoliasema tietyllä alueella.

– Hintaero on suhteellisen pieni. Se viittaa siihen, ettei hinnoittelu missään nimessä karkaa käsistä, kertoo projektipäällikkö Riina Hiltunen Turun yliopistosta.

20 minuutin käynti yksityisellä yleislääkärillä maksoi vuonna 2014 keskimäärin vajaat 54 euroa. Hintaerosta selittyi enimmilläänkin 4,40 euroa kilpailutilanteen kireydellä.

Tutkimuksen tekijöitä ovat Hiltusen lisäksi Kelan tieto- ja viestintäyksikön päällikkö Hennamari Mikkola ja Kelan johtava tutkijalääkäri Lauri Virta

Tutkimus perustuu sairaanhoitovakuutusten korvausrekisteriin, joka tarjoaa tarkan ja kattavan aineiston kilpailusta terveydenhoitoalalla. Tutkimus on poikkileikkaus tilanteesta vuonna 2014.

Hiltusen mukaan hinnat monopolimarkkinoillakaan eivät riistäydy käsistä, koska kansalaisilla on aina mahdollisuus mennä julkiseen perusterveydenhoitoon.

– Jos yleislääkärit lähtisivät pyytämään hyvin korkeita hintoja, kansalainen todennäköisesti toteaisi, että jaksan sittenkin jonottaa julkiselle puolelle, Hiltunen sanoo.

Aiempien kotimaisten kyselytutkimusten perusteella tiedetään, että yksityissektorin käyttöön vaikuttavat ennen kaikkea palvelujen parempana koettu laatu ja sairauskuluvakuutus, jonka hankkimisen syyt liittyvät yleisimmin kansalaisten tyytymättömyyteen julkiseen järjestelmään. 

Tutkimus antaa aineksia sosiaali- ja terveydenhoitoalan uudistukselle. Sote-uudistuksessa esillä on valinnanvapausmalli, joka avaisi lääkäripalveluyrityksille miljardimarkkinat.

Tutkimuksen mukaan yksityislääkäreiden vertailukelpoisten hintatietojen tarve lisääntyy. Tällaisia palveluja ovat jo Kelan hintavertailu ja nettisivusto Lääkärihinta.fi.