Tutkija povaa uudelle rekrytointituelle aiempaa suurempaa käyttöä – yksinyrittäjät edelleen hankalassa välikädessä

Rekrytointituki

Hallituksen tukikokeilu yrityksille niiden ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamiseen osoittautunee edeltäjäänsä suositummaksi, uskoo äskettäin väitellyt tutkija.

Hallitus edistää yksinyrittäjien rekrytointitukea, jollainen oli aiemmin käytössä Matti Vanhasen (kesk.) toisen hallituksen aikana vuosina 2007–2011. Tuolloin vain kaksi prosenttia työnantajiksi ryhtyneistä yrittäjistä hyödynsi sitä.

Yksi vähäisen käyttöasteen syitä oli, että tuki oli rajoitettu pelkästään toistaiseksi voimassaoleviin työsuhteisiin, joissa tarjottiin töitä vähintään 25 tuntia viikossa, arvioi kokeilua tutkinut Annika Nivala.

–  Kun monet yksinyrittäjät lähtevät palkkaamaan, he saattavat palkata todella pienellä sopimuksella tai lyhyeksi ajaksi, Nivala sanoo STT:lle.

Lisäksi Nivala epäilee, ettei monikaan yritys tiennyt tuesta. Tuki oli alueellinen, ja kokeiluun lisättiin kuntia vaiheittain. Tuen käyttöaste oli korkein niillä alueilla, joilla oli enemmän koekuntia.

Nivala tarkasteli tukea osana väitöskirjaa, joka tarkastettiin Turun yliopistossa perjantaina. Hän työskentelee vanhempana tutkijana Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.

Hallitus antoi syyskuun lopussa kokeilusta lakiesityksen eduskunnalle, jossa se on tarkoitus käsitellä syksyn aikana.

Nivala on osallistunut uuden kokeilun valmisteluun laatimalla asiasta taustaraporttia työ- ja elinkeinoministeriölle. Hän arvioi, että uudessa kokeilussa on saatu huomioitua moni aiemmista ongelmista.

Erona aiempaan on, että tuki ei ole vain yhteen toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen. Sillä voi siis palkata määrä- tai osa-aikaisen työntekijän tai monta työntekijää.

–  Tuki on myös tarkoitus maksaa automaattisesti yrityksen tulorekisteriin ilmoittamien palkkakulujen perusteella. Se on yrityksille helpompi hakea, ja he saavat sen erikseen käyttöön, Nivala sanoo.

Tuki kattaisi puolet työntekijöiden palkoista enintään 12 kuukauden ajalta. Yhdelle yritykselle maksettaisiin tukea yhteensä korkeintaan 10  000 euroa.

Viime kokeilusta ennallaan on säilynyt se, että kaikki yksinyrittäjät eivät automaattisesti kuulu tuen piiriin. Kokeiluryhmään valittaisiin aluksi 3  500 yritystä satunnaisotannalla. Luku muodostaa vain vajaat kaksi prosenttia Suomen 190  000 yksinyrittäjästä.

Tuen saajien toimintaa verrataan vastaavaan ryhmään, joka jää ilman tukea.

–  Tällä tavalla voimme saada luotettavaa tietoa tuen vaikutuksesta, Nivala sanoo.

Uuden kokeilun on tarkoitus alkaa ensi maaliskuussa, ja se jatkuisi vuoden 2023 loppuun. Käytännössä työsuhde pitäisi kuitenkin saada alkamaan neljässä kuukaudessa kokeilun alusta.

Hanketta muilta osin kiitellyt Suomen Yrittäjät on kritisoinut juuri kireää aikataulua. Toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi huomautti tiedotteessa, että rekrytoinnin tekeminen vie usein aikaa.

Tutkija Nivala arvioi, että koeaika ei riitä kaikille yrittäjille idean kypsyttelyyn, mutta hän uskoo sen tavoittavan jo nyt palkkausta harkitsevia yrittäjiä.

–  Itse odotan, että tällä uudella kokeilulla voisi olla suurempia vaikutuksia ja että käyttöaste tulee olemaan suurempi, hän sanoo.

Tavoitteena on, että vähintään 900 yritystä käyttäisi tukea. Kokeilun toteuttamiseen on varattu 13 miljoonaa euroa.