Turkki haluaa Suomen luovuttavan 12 terroristiksi epäilemäänsä ihmistä, mutta uusia pyyntöjä ei ole tullut Suomelle

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan Suomi ei muuta tapaa, jolla luovutuspyyntöjä käsitellään
Turkki

Turkki haluaa Suomen luovuttavan 12 terroristiksi epäilemäänsä ihmistä tiistaina solmitun sovun nojalla.

Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag kommentoi asiaa Turkin oikeusministeriön verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Suomi, Ruotsi ja Turkki solmivat tiistaina yhteisymmärrysasiakirjan, ja saavutetun sovun nojalla Turkki asettui kannattamaan maiden Nato-jäsenhakemuksia. Asiakirjan mukaan Suomi ja Ruotsi sitoutuvat käsittelemään Turkin terroristiepäiltyjä koskevat luovutuspyynnöt pikaisesti ja perusteellisesti.

Oikeusministeri Bozdag kertoo tiedotteessa Turkin haluavan Ruotsin luovuttavan 21 ihmistä, joten yhteensä maa haluaa Suomen ja Ruotsin luovuttavan 33 ihmistä asiakirjan nojalla. Turkin oikeusministeriön tiedotteen mukaan kyse on aiemmin jätetyistä luovutuspyynnöistä.

–  Meidän ei tarvitse lähettää uusia kansioita (näihin henkilöihin liittyen). Kansiot ovat siellä, pyydämme uudelleen (Suomea ja Ruotsia) pitämään sanansa, Bozdag sanoo tiedotteessa.

Pyynnöt koskevat Bozdagin mukaan ihmisiä, joista kuusi on kurdijärjestö PKK:n ja kuusi Fethullah Gülenin mukaan nimetyn Gülen-liikkeen jäseniä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinto on syyttänyt Gülen-liikettä vuoden 2016 epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä. Gülen on kiistänyt liikkeensä yrittäneen vallankaappausta.

Luovutuspyynnöt käsitellään Suomessa oikeusministeriössä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi keskiviikkona STT:lle, ettei ministeriön tietoon ole tullut keskiviikkoiltapäivään mennessä yhtään uutta luovutuspyyntöä Turkilta.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi samoin aiemmin keskiviikkona Madridissa.

Henriksson kertoo, että yhteisymmärrysasiakirja ei ole tuonut mitään uutta luovutuspyyntöjen käsittelyyn.

Kyse on oikeudellisesta arvioinnista, josta virkamiehet vastaavat. Arviointi tehdään Henrikssonin mukaan Suomen lainsäädäntöön ja Euroopan neuvostoon pohjautuen.

–  Ne eivät ole asioita, joita ministeri poliittisen harkinnan jälkeen päättäisi, Henriksson sanoi.

Presidentti Niinistö kertoi tiistaina, että Suomi on kaikkiaan ratkaissut 16:sta Turkilta tulleesta hakemuksesta 14, koska kahden ratkaisua on estänyt se, ettei kohdetta ole tavoitettu.

Niinistö korosti, että Suomi ratkaisee jatkossakin luovutuskysymykset lainsäädäntönsä ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Turkki oli aiemmin keväällä vastentahtoinen kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä, koska maan mukaan Suomi on majoittanut terroristeja.

Suomi ei ole esimerkiksi suostunut luovuttamaan Turkille ihmisiä, joita maa on epäillyt tai tuominnut kytköksistä terroristisina pitämiinsä järjestöihin.

Vuosina 2019–2022 Suomi on suostunut kahteen luovutukseen, mutta molemmissa on ollut oikeusministeriön mukaan kyse seksuaalirikoksiin kytkeytyvistä asioista.

Suomi luovuttaa oikeusministeriön mukaan ihmisiä Turkkiin, jos tietyt perusteet täyttyvät.

Ensinnäkin epäillyn teon pitää olla säädetty rikokseksi molemmissa maissa, ja Suomessa teosta pitää voida rikoslain mukaan saada vähintään vuosi vankeutta. Suomi ei myöskään luovuta oman maansa kansalaisia.