Turkissa on kuollut yli 260 ihmistä, yli 1 400 haavoittunut

Yli 2 800 sotilasta on pidätetty epäiltynä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.
Turkki

Turkin vallankaappausyrityksessä on kuollut yli 260 ihmistä. Pääministeri Binali Yildirim kertoo, että lisäksi yli 1 400 ihmistä on haavoittunut.

Kuolonuhreista yli sata on hyökkääjiä, kertoo armeijan ylipäällikkö.

Pääministeri Yildimirin mukaan yli 2 800 sotilasta on pidätetty epäiltynä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

Turkin valtiojohto on useaan otteeseen vakuuttanut, että vallankaappausyritys ei tule onnistumaan ja että sitä yrittäneet joukot on saatu suurimmilta osin hallintaan.

Media ja silminnäkijät ovat kuitenkin raportoineet yhä levottomuuksista maassa.

Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa vallankaappausta kannattavilta armeijan upseereilta sähköpostin, jossa he sanovat jatkavansa taistelua vastustajiaan vastaan. Viestissä turkkilaisia kehotetaan pysymään sisällä ”turvallisuutensa tähden”.

Ryhmä kutsuu itseään Rauha kotona -liikkeeksi.

Ainakin Istanbulissa osa vallankaappausta yrittäneistä joukoista on antautunut. Medioiden mukaan kymmenet sotilaat jättivät panssarivaununsa ja antautuivat poliiseille toisella Bosporin silloista.

Aikaisemmin yöllä raportoitiin, että Istanbulissa sotilaat olivat avanneet tulen väkijoukkoon lähellä Bosporinsalmen ylittävää siltaa. Paikalla ollut AFP:n kuvaaja näki ihmisiä vietävän ambulansseihin.

Siltojen lisäksi Istanbulissa oli protesteja ja ihmisjoukkoja yön aikana ainakin Taksimin aukiolla ja Istanbulin lentokentällä, jonne odotettiin presidentti Recep Tayyip Erdoganin konetta.

Istanbulin lisäksi levottomuuksia on ollut eritoten pääkaupungissa Ankarassa.

Presidentin palatsin lähimaastoa Ankarassa pommitettiin yöllä lentokoneesta, kertoo paikallinen NTV-kanava. Kanavan mukaan Bestepen alueelta nousee sankkaa savua.

Hallituslähde kertoo uutistoimisto AFP:lle, että turkkilaiset F-16-hävittäjät ovat tehneet ilmaiskuja presidentin palatsin ulkopuolella. Kohteena olivat vallankaappausta tukevien panssarivaunut.

Turkin pääministeri kertoi aiemmin, että Turkin ilmavoimat jahtaavat myös puolustusvoimilta kaapattuja koneita, joiden kerrotaan olevan vallankaappausta suunnitelleiden hallussa.

Koneet on määrätty ammuttavaksi alas. Pääministerin mukaan niitä on ”muutamia”.

Myös Ankaran parlamenttitalon läheisyydessä kerrottiin yöllä räjähdyksistä. Niissä haavoittui tiettävästi poliiseja ja parlamentin työntekijöitä.

Istanbulissa lentokentällä yöllä kannattajiensa vastaanottama Turkin presidentti piti tv-puheen, jossa kutsui sotilasvallankaappauksen yritystä maanpetokseksi.

Presidentti sanoo puhdistavansa armeijan. Hänen mukaansa kaappauksen yrityksen takana on armeijan pieni vähemmistö.

Erdogan sanoi Guardianin mukaan, ettei Turkkia jätetä ”valloittajille”. Hänen mukaansa hallitus Ankarassa on toimintakykyinen.

Erdogan kertoi olleensa vallankaappausyrityksen alkaessa Turkin Marmariksessa. Hän väitti Istanbuliin saavuttuaan, että hänen lähtönsä jälkeen Marmariksen hotellia olisi pommitettu.

Erdogan syytti vallankaappausyrityksestä islamilaista gülenisti-liikettä. Yhdysvalloissa maanpaossa asuvaan uskonoppineeseen Fethullah Güleniin liitetty liike on kiistänyt yhteytensä vallankaappausyritykseen.