Tuplavaalit olivat kova suoritus äänestyspaikoilla – "Meni vähän puurot ja vellit sekaisin"
Tuplavaalit aiheuttivat päänvaivaa paitsi oikeusministeriössä ja kunnanvirastoissa, myös äänestyspaikoilla.
Yhtäaikaisesti järjestetyissä alue- ja kuntavaaleissa oli monenlaista kasautuvaa päänvaivaa. Äänestäjiltä menivät yllättävän usein kunta- ja aluevaalilaput sekaisin, mikä johti erittäin suureen hylättyjen äänien määrään.
Tämän havaitsi myös Tampereella Messukylän äänestyspaikalla työskennellyt Jorma Tapaninaho.
Tapaninahon mukaan kaksien yhtäaikaisten vaalien hoitamisessa ”oli harjoitetta ihan riittävästi”.
– Kyllähän ne tulokset saatiin, mutta haastetta oli ihan tarpeeksi. Kun oli kahdet vaalit, ihmisillä meni vähän puurot ja vellit sekaisin. Hylättyjä lappuja tuli aika paljon.
– Oli pistetty numerot vääränvärisiin lappuihin. Tämä päti molempiin suuntiin. Siitä jo yksistään tuli haastetta.
Tapaninaho toimi Messukylän vaalilautakunnan varapuheenjohtajana keskustan mandaatilla. Vaalilautakunta vastaa äänestyksen toimituksesta äänestyspaikalla sekä ääntenlaskusta. Paikan päällä tapahtuneen vaalipäivän äänten laskemisen jälkeen äänet toimitetaan keskusvaalilautakuntaan, joka vastaa vaalien toimittamisesta koko kunnassa.
Messukylän äänestysalueella vaaleja toimitti kymmenen ihmistä, ja ääntenlaskentaa varten oli palkattu vielä viisi ylimääräistä henkilöä. Ylimääräiset ääntenlaskijat oli rekrytoitu nimenomaan tuplavaalin takia.
– He olivat nuoria ja opiskelijoita, ja kyllä hyvä apu siinä. Äänestys päättyi kahdeksalta, ja yhdentoista aikaan olimme valmiita ääntenlaskennan kanssa. Olihan siinäkin kolme tuntia varsinaista laskentaa, eli ihan riittävän kauan siinä meni. Silti selvisimme suhteellisen nopeasti, Tapaninaho kertoo.
Messukylän kolme tuntia oli suhteellisen näpsäkkä suoritus, kun toisaalla mentiin seuraavan vuorokaudenkin puolelle. Tavallinen yhden vaalin ääntenlasku voi tulla valmiiksi äänestyspaikalla alle tunnissakin.
Ennakkoäänet lasketaan kunnan keskusvaalilautakunnan valvonnassa vaalipäivän aikana, eli vaalipäivän äänestyspaikoilla iltakahdeksan jälkeen lasketaan vain äänestyspaikalla vaalipäivänä annetut äänet.

Tapaninaho oli toimittamassa myös ennakkoäänestystä. Hän oli tekemässä tätä viitenä päivänä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa samalla kuuden hengen porukalla kuin monesti ennenkin.
Ennakkoäänestyksessäkin tuplavaali toi lisätehtävää. Tavallisen neljän päivän sijasta sairaalaäänestystä toteutettiin viitenä päivänä, mikä helpotti päiväkohtaista painetta.
– Päivät tulivat kuitenkin pitkiksi. Aamuyhdeksältä kun aloitti, meni jopa sinne lähelle kuutta, että selvisi kotiin. Päivät olivat pitkiä, ja juuri ja juuri kerkesi käydä häthätää syömässä.
– Mennään sairaalaan potilashuoneisiin plakaatien kanssa, ja siellä on huonokuntoisia potilaita, ja kaikkien, jotka haluavat äänestää, pitää antaa äänestää. Huonokuntoinen potilas katsoo materiaalia molempiin vaaleihin, niin kyllähän siinä aikaa menee, Tapaninaho toteaa.
Työläyden takia ja tehtävän houkuttelevuuden kasvattamiseksi Tapaninaholla on kehittämisehdotus.
– Korvaus voisi kyllä olla vähän parempi. Nyt se (vaalipäivän korvaus) on 400 euroa puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle. Siitäkin menee puolueelle parikymmentä prosenttia ja verottaja ottaa omansa.
– Tampere on näissä aika kitsas. Mitä olen kuullut Helsingistä, niin siellä saadaan huomattavasti parempaa korvausta.
Kyse ei ole vain paikalle menemisestä ja vaalisuorituksesta, ei vaalipäivänä eikä ennakkoäänestyksessä. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vastuulla ovat vaikkapa ilmoitusten vienti niille tarkoitettuihin paikkoihin, aikataulutuksen järjestely ja materiaalin tuonti äänestyspaikoille. Tapaninahollekin kertyi kilometrejä autoon noin 140 ihan vain kaupunkialueella vaalien takia.
Tampereen Messukylän äänestysalueen hylättyen äänien prosentti on melko hyvin verrannollinen valtakunnalliseen prosenttiin. Messukylässä hylättiin 1,62 prosenttia ja valtakunnallisesti 1,73 prosenttia kuntavaalien äänistä. Aluevaaleissa Messukylän hylkyprosenttimäärä oli 3,55 ja valtakunnan tasolla se oli 4,25.