Keuhkosyöpätilastoissa on tapahtunut muutos, joka koskee vain miehiä

Terveys

Tupakoimattomien miesten keuhkosyöpäilmaantuvuus on laskenut keskimäärin kolme prosenttia vuodessa, Syöpäjärjestöjen tiedotteessa kerrotaan.

Tupakoimattomien naisten kohdalla keuhkosyöpien määrä on sen sijaan pysynyt entisellään.

Suomen Syöpärekisterin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat uudessa tutkimuksessaan arvioineet tupakoimattomien keuhkosyöpäilmaantuvuuden muutoksia viimeisen 40 vuoden aikana.

Vuosina 1972–1981 tupakoimattomilla miehillä todettiin vuosittain noin 30 uutta keuhkosyöpää sataatuhatta miestä kohti.

2000-luvulla ilmaantuvuus on ollut noin 10 uutta keuhkosyöpää sataatuhatta miestä kohti. Samalla tarkastelujaksolla tupakoimattomien naisten keuhkosyöpäilmaantuvuus on säilynyt noin 15 uudessa keuhkosyövässä sataatuhatta naista kohti vuodessa.

Nykyään joka neljäs uusi naisten keuhkosyöpä todetaan tupakoimattomalla. Tupakoimattomien osuus mieskeuhkosyöpäpotilaista puolestaan on pysynyt 2–3 prosentissa.

– Suuri ero miesten ja naisten välillä selittyy tupakoimattomien väestömäärien eroilla ja miestupakoijien erityisen suurella keuhkosyöpävaaralla, tutkimusprofessori Pekka Jousilahti THL:sta kertoo tiedotteessa.

Miesten osuus tupakoimattomista on edelleen naisia pienempi. 

– Tupakoivien miesten tupakoivia naisia suurempi keuhkosyöpäilmaantuvuus on seurausta miesten pitempään jatkuneesta tupakoinnista ja päivittäin poltettujen savukkeiden suuremmasta määrästä, Jousilahti sanoo.

Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä ja jopa 80 prosenttia kaikista keuhkosyövistä voidaan ehkäistä lopettamalla tupakointi, Syöpäjärjestöt huomauttaa.

Seurantatutkimuksessa oli mukana yli satatuhatta tupakoimatonta suomalaista.