Tuore suomalaistutkimus vahvistaa: hajukoirat ovat varsin luotettavia koronatartunnan saaneiden tunnistamisessa

Hajukoirien uskotaan voivan tarjota merkittävän työkalun viruksen leviämisen rajoittamiseen esimerkiksi lentokentillä ja satamissa
Hajukoirat

Hajukoirat tunnistavat koronaviruspotilaan ihon pyyhkäisynäytteistä varsin luotettavasti, vahvistaa tuore Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tutkimus. Koeasetelmassa hajukoirien tarkkuus tunnistaa näyte oikeaksi oli 92 prosenttia.

Tutkimus vahvisti aikaisemmat löydökset hajukoirien kyvystä tunnistaa koronavirusinfektion saaneet henkilöt.

–  Luku on hyvä, vaikka siinä on myös variantit mukana. Varianttiviruksen saaneiden näytteistä koirat tunnistivat nimittäin vain 36 prosenttia, sanoo professori ja infektiosairauksien ylilääkäri Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Koirat suoriutuivat huonommin silloin, kun näytteet oli kerätty varianttiviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta. Tämä johtuu Kanteleen mukaan siitä, että koirat oli koulutettu alkuvaiheen virustyypillä ja siksi koirat eivät tunnistaneet varianttinäytteitä positiiviseksi. Hän kertoo koirien päivityksen varianttien kattamiseksi olevan onneksi nopeaa, sillä se vie vain kaksi päivää.

Nykyinen koronavirusinfektion diagnoosi perustuu pcr-testiin. Testit soveltuvat kuitenkin huonosti suurten ihmismassojen seulontaan muun muassa tulosten hitauden ja korkean hinnan vuoksi. Hajukoirien uskotaan voivan tarjota merkittävän työkalun viruksen leviämisen rajoittamiseen esimerkiksi vilkasliikenteisillä lentokentillä ja satamissa.

–  Hajukoirien tarkkuus vertautuu erittäin hyvin pcr-testeihin. Tulosten luotettavuus on parempi kuin monissa kotitesteissä, Kantele sanoo.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen ja lääketieteellinen tiedekunta sekä Hus suunnittelivat yhdessä hajukoirien tarkkuuden testaamiseksi kolmoissokkoutetun, satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimusasetelman. Siinä kukaan testaajakolmikosta eli koirasta, koiraohjaajasta ja tutkijasta ei tiennyt, mitkä haisteltavina olevista ihopyyhkäisynäytteistä olivat positiivisia ja mitkä negatiivisia.

Kolmivaiheisen tutkimuksen viimeinen osa suoritettiin seulomalla Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajia ja henkilökuntaa. Koirat tunnistivat oikein lähes 99 prosenttia negatiivisista näytteistä.