”Toivotaan, että saisimme yhdessä juhlia tämän taudinkin selättämistä” – Talkoolaisia ilmoittautuu jo Oulun syyskuiseen puoluekokoukseen

Kaikki ymmärtävät, että meitä suuremmat voimat ovat nyt estämässä kokousta Vantaalla, Uudenmaan piiriä luotsaava Sonja Hällfors sanoo
Keskusta

Uudenmaan keskustapiiri odotti innoissaan tuhansien keskustalaisten kokoontumista Vantaalla kesäkuussa, mutta koronavirusepidemia laittoi suunnitelmat kerralla uusiksi.

Puoluekokous pidetään torstaisen puoluehallituksen päätöksen mukaisesti Oulussa 4.–6. syyskuuta.

Keskustan Uudenmaan piirin hallitus keskusteli aiheesta jo keskiviikkona. Piirin puheenjohtaja Sonja Hällfors kertoo, että puoluekokouksen ja sen paikkakunnan siirtyminen oli kaikille valtava pettymys, mutta siihen suhtauduttiin rakentavasti.

– Tilanne on äärimmäisen ikävä ja surullinen. Olemme tosi harmissamme, mutta tälle ei nyt voi mitään. Kaikki ymmärtävät, että meitä suuremmat voimat ovat nyt estämässä kokousta Vantaalla, Hällfors sanoo.

Puo­lu­e­ko­kouk­sen paik­ka­kun­ta vaih­tui ti­la­on­gel­mien vuok­si.

Van­taal­la ko­kous oli­si pi­det­ty Tik­ku­ri­lan ur­hei­lu­puis­tos­sa si­jait­se­vis­sa ur­hei­lu­hal­leis­sa, ja käyt­töön oli­si li­säk­si saa­tu lä­hei­sen kou­lun ti­lat puo­lu­e­ko­kous­vii­kon­lop­pua edel­tä­väs­tä tors­tais­ta läh­tien.

Syys­kuus­sa tämä ei ole mah­dol­lis­ta, kun kou­lu­jen lu­ku­kau­si on käyn­nis­sä. Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen totesi aiemmin Suomenmaalle, että uutta kokouspaikkaa kartoitettin ensisijaisesti Vantaalta tai muualta Uudeltamaalta, mutta sellaista ei löytynyt.

Sonja Hällfors myös sanoo, että riittävän suuret ja tekniikaltaan sopivat kokoustilat ovat Uudellamaalla vähissä, kun Helsinkiä ei lasketa.

– Puoluekokouksessa saattaa kuitenkin helposti olla se 4 000 ihmistä, hän muistuttaa.

Olemme tosi harmissamme, mutta tälle ei nyt voi mitään.

Sonja Hällfors

Ouluhalliin keskustaväki mahtuu helposti. Valiokuntien tilatkin saadaan siellä saman katon alle, eikä ihmisten tarvitse kirpeälläkään syysilmalla tehdä siirtymiä paikasta toiseen taivasalla.

Pohjois-Pohjanmaan keskustapiirille kokouksen siirtyminen oli onni onnettomuudessa.

– Olemme tosi tyytyväisiä, että nakki napsahti meille kokouksen järjestämisestä. Samalla harmittaa Uudenmaan puolesta, että sen piti käydä tällä tavalla, piirin puheenjohtaja Jussi Ylitalo sanoo.

Ylitalo haluaa uskoa, että koronavirustilanne on syksyllä Suomessa jo voiton puolella.

– Toivotaan, että saisimme yhdessä juhlia silloin tämän taudinkin selättämistä.

Puoluekokous järjestettiin Oulussa viimeksi kesäkuussa 2006, ja Pohjois-Pohjanmaan piiri on hakenut kokousta järjestettäväkseen sen jälkeen pariin otteeseen.

Ylitalo uskookin, että piirin väki on valmis tekemään nyt paljon töitä suuren tapahtuman eteen, vaikka se tulikin hieman yllättäen.

– Talkoolaisia ilmoittautuu jo, hän naurahtaa.

Vuoden 2022 puoluekokouspaikaksi keskusta on jo valinnut Lappeenrannan. Sonja Hällforsin mukaan Uudenmaan piirin toiveissa on, että se pääsee järjestämään sitä seuraavan eli vuoden 2024 kokouksen.