Tiilikainen ei usko Trumpin pyyhkivän pöytää ilmastosopimuksella
Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valittu Donald Trump uhosi kampanja-aikanaan perua Pariisin ilmastosopimuksen valtaan päästessään. Hän myös sanoi pitävänsä ilmastonmuutosta huijauksena.
Lausunnot ovat herättäneet huolta, sillä Yhdysvallatkin on muutama kuukausi sitten allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen, jolla pyritään rajaamaan maapallon lämpeneminen 1,5 asteeseen.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei näe syytä paniikkiin Trumpin lausuntojen vuoksi.
– Varmasti uusi presidentti tulee täsmentämään lausuntojaan monellakin alueella verrattuna siihen, mitä kampanjan aikana on tullut sanottua, Tiilikainen totesi keskiviikkona toimittajille Helsingissä.
– Toisaalta monissa Yhdysvaltain osavaltioissa ja yrityksissä on sitouduttu ilmastotavoitteisiin, sitä eivät liittovaltion hallinnon toimet horjuta. Uskon, että tämä työ menee eteenpäin.
Tiilikainen muistuttaa, että Pariisin ilmastosopimus on jo voimassa, ja Yhdysvallat on siihen sitoutunut.
– En usko, että Yhdysvallat lähtee horjuttamaan sopimustasapainoa.
Tiililainen tosin toteaa, että Pariisin sopimuksessa maat sitoutuvat itse lupaamiinsa tavoitteisiin, sanktiojärjestelmää ei ole.
– Jos jättää lupauksen pitämättä, niin sanktioksi ei tule muuta kuin julkista häpeää. Kyse on siitä, onko sanansa mittainen kansainvälisissä kekkereissä.
Ministeri epäilee, että Yhdysvaltojen hidastelu päästöjen vähentämisessä voisi vaikuttaa myös muiden maiden kunnianhimoon.
Kyse on siitä, onko sanansa mittainen kansainvälisissä kekkereissä.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
Maanantaina Marokossa alkaneessa, ja vielä reilun viikon ajan jatkuvassa Marrakechin ilmastokokouksessa YK-maat neuvottelevat siitä, miten Pariisin sopimuksen tavoitteeseen päästään.
Tiilikainen menee paikalle ensi tiistaina. Hän uskoo käytännön ilmastotoimista sopimisen viivästyvän Yhdysvaltojen presidentinvaalien vuoksi.
– Nyt kun Yhdysvaltain neuvottelijoilla ei ole niin sanottua jatkuvaa mandaattia ja hallinto vaihtuu, niin on vaikea kuvitella, että tänä syksynä otettaisiin kovin konkreettisia askelia, ministeri toteaa.
Oikeudellisesti sitovalla ilmastosopimuksella vähennetään päästöjä maailmanlaajuisesti vuoden 2020 jälkeen.
– Nyt olisi ollut kolmen vuoden aikaikkuna kauan kaivatuille varhaisille toimille. Miksi odottaa vuoteen 2021? Monet maat tekevät täyttä häkää toimenpiteitä jo ennen sitä, kuten Suomi.
Tiilikainen uskoo, että Amerikassa jos missä ymmärretään vihreän talouden mahdollisuudet.
– Monet yritykset ovat haistaneet bisnesmahdollisuudet.