Työnhakupalvelu Duunitori: Tällä alalla on nyt ennätysmäärä työpaikkoja

Työllisyys

Työnhakupalvelu Duunitorin mukaan rekrytoijista ja HR-osaajista käy nyt kova kilpailu. Koronan alun jälkeen elpyneillä työmarkkinoilla on ollut avoinna ennätyksellinen määrä työpaikkoja, Duunitori kertoo tiedotteellaan.

Samaan aikaan oikeanlaisten osaajien löytäminen on monella alalla vaikeutunut entisestään.

– Osa työntekijöistä on saattanut koronan aikana pohtia unelmiaan ja arvojaan. Osa on ehkä pettynyt alansa lomautuksiin ja vaikeisiin työoloihin ja päätynyt siksi vaihtamaan työpaikkaa tai jopa alaa, pohtii Duunitorin markkinointipäällikkö ja työnantajakuvan asiantuntija Vilma Vikman.

– Osalla aloista, kuten sote- tai IT-alalla, on yksilötason valintojen lisäksi kyse paljon suuremmista rekrytoinnin vaikeuksista: tarvittavia osaajia ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi Suomessa, hän lisää.

Rekrytointien määrän kasvaessa työnantajat tarvitsevat myös rekrytoinnin osaamista. Työntekijän markkinoilla ei riitä, että vain julkaisee avoimesta tehtävästä työpaikkailmoituksen.

– Dynamiikka on monella alalla selvä: työntekijä valitsee työpaikkansa, ei toisinpäin. Tämä vaatii työnantajilta kykyä rakentaa houkuttelevaa työnantajakuvaa, ymmärtää rekrytoitavia kohderyhmiä ja heidän tarpeitaan, viestiä heille oikeissa kanavissa sekä huolehtia hakijaystävällisestä rekrytointiprosessia.

Hakijakokemukseen panostaminen tarkoittaa esimerkiksi tarpeeksi mutkatonta avoimen työpaikan hakemista ja riittävää viestintää rekrytointiprosessin aikana. Rekrytoinnin ja työnantajakuvan kehittäminen edellyttää resursseja ja ammattitaitoa.

– Moni työnantaja on jo ymmärtänyt, että tilanne vaatii henkilöstöalan kovaa osaamista: joko sisäisten osaajien palkkaamista tai ulkoisen rekrytointikumppanin apua, Vikman sanoo.

Osaajien kysyntä sataa paitsi henkilöstöalan ammattilaisten myös alan toimijoiden laariin. Esimerkiksi headhuntausta tekeville suorahakukonsulteille ja rekrytointialan yritysten palveluille riittää kysyntää.

Vikman toivoo, että kuumentunut työmarkkina herättelee työnantajia tunnistamaan rekrytointiosaamisen, työntekijäkokemuksen ja työnantajakuvan merkityksen. Organisaatio ei voi menestyä ilman oikeanlaisia osaajia.

– Ihmiset lopulta määrittävät, mihin suuntaan organisaatio kasvaa – tai kuihtuu. Siksi on oleellista, ketkä matkalle otetaan mukaan. Oikeiden ihmisten houkuttelemiseen ja pitämiseen on suhtauduttava yhtä kunnianhimoisesti kuin asiakkaiden houkuttelemiseen ja sitouttamiseen.