Tiedeleikkausten peruminen saa kiitosta keskustaopiskelijoilta – SYL pettyi opiskelijoiden hyvinvoinnin unohtamiseen

Kehysriihi

Keskustaopiskelijat kiittelee hallitusta panostamisesta tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä tiedeleikkausten perumisesta. Myös ammatilliseen koulutukseen tehdyt panostukset saavat kehuja.

Hallitus päätti mainituista asioista tiistaina kehysriihessä.

Keskustaopiskelijouden puheenjohtaja Arttu Laaksonen sanoo järjestön tiedotteella, että tieteeseen, tutkimukseen ja koulutukseen panostaminen mahdollistavat suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuuden turvaamisen.

– Kehysriihestä tehtiin tulevaisuusriihi, ja keskusta sekä muu hallitus teki vahvasti kestävään tulevaisuuteen katsovia talouspäätöksiä, Laaksonen summaa.

Keskustaopiskelijoiden mielestä hallitus lähetti kehysriihipäätöksillään myös merkittävän viestin nuorelle sukupolvelle, kun se ei kohdistanut haastavassa taloustilanteessa leikkauksia lapsiin, nuoriin eikä opiskelijoihin. 

Laaksosen mukaan kyse on selkeästä poliittisesta arvovalinnasta.

Tärkeänä keskustaopiskelijat pitää myös sitä, että hallitus päätti opintorahan ylimääräisestä indeksikorotuksesta ja vakinaisti opintotuen tulorajojen korotuksen.

Opiskelijoiden ja koko nuoren sukupolven hyvinvointia ei saa keskustaopiskelijoiden mielestä kuitenkaan unohtaa silloinkaan, kun koronakriisi helpottaa. 

– Hyvinvoinnin uudelleenrakentaminen on vasta alussa. Uusien kriisien syttyminen samaan aikaan aiheuttaa vain lisää tarvetta panostuksille hyvinvointiin ja paremman tulevaisuuden uskoon, Laaksonen sanoo.

Myös Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kiittää hallitusta siitä, että tieteeseen kaavaillut leikkaukset peruttiin ja tiedekenttää tuetaan kattavalla TKI-paketilla.

Myös opintotuen tulorajojen korotukset saavat SYL:ltä kehuja.

Panostukset opiskelijoiden hyvinvointiin jäivät kuitenkin opiskelijajärjestön mukaan puuttumaan.

Järjestö kertoo tiedotteellaan ehdottaneensa aiemmin viiden toimenpiteen pakettia pudokkuuden ehkäisemiseksi ja opintoihin palaamisen helpottamiseksi, mutta siltä osin riihi jäi pettymykseksi.

– Meillä ei ole varaa antaa kenenkään korkeakouluopintoihin kykenevän pudota kelkasta, SYL:n tiedotteella sanotaan.

– Riihipäätösten suunta on oikea tiederahoituksen osalta, mutta vieläkään opiskelijoiden hyvinvointiin ja toimeentuloon tarvittavien panostusten tärkeyttä ei hallituksessa täysin käsitetty. Vaalikausi on loppusuoralla ja aika vastata opiskelijoiden odotuksiin on käymässä vähiin, tiedotteella painotetaan.