The Times: Ilmiantajan mukaan Putinin riski joutua omiensa syrjäyttämäksi kasvaa viikko viikolta

Venäjä

Presidentti Vladimir Putinin riski joutua Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n syrjäyttämäksi kasvaa viikko viikolta, toteaa Venäjän tiedustelun sisäpiiriin kuuluva ilmiantaja. Asiasta kertoo brittilehti The Times.

Ilmiantajan mukaan kaaos ja tyytymättömyys ovat vallanneet turvallisuuspalvelun sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan. Ilmiantaja on lähettänyt asiasta kirjeitä venäläiselle ihmisoikeusaktivistille Vladimir Osetškinille.

Osetškinin mukaan ilmiantajan ottama riski on merkki kasvavasta tyytymättömyydestä Putinia kohtaan. Putinin on raportoitu syyttäneen FSB:tä Venäjän epäonnistumisesta Ukrainan hallinnon kaatamisessa.

Osetškin kertoo The Timesille, että FSB:n työntekijät ovat pettyneitä Venäjän vastaisiin pakotteisiin, jotka uhkaavat heidän elintasoaan ja tekevät mahdottomaksi lomailun Italian-huviloilla tai lasten viemisen Pariisin Disneylandiin.

Maanpaossa Ranskassa elävä Osetškin tunnetaan Venäjän vankiloissa tapahtuneiden pahoinpitelyiden paljastamisesta. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen hän on julkaissut jo toistakymmentä FSB:ssä vaikuttavan ilmiantajan lähettämää kirjettä.

– 20 vuoden ajan Putin on luonut vakautta Venäjällä. FSB:n virkamiehet, poliisit ja valtionsyyttäjät, he jotka elävät järjestelmän sisällä, ovat voineet elää hyvää elämää. Nyt se kaikki on mennyttä, Osetškin sanoo The Timesille.

– He tunnistavat, että sota on katastrofi taloudelle ja ihmisyydelle. He eivät halua paluuta Neuvostoliittoon. Joka viikko ja kuukausi, kun sota jatkuu, kapinan mahdollisuus turvallisuuspalvelun sisällä kasvaa.