Tehy pettyi budjettiriihen antiin: “Miljardien panostuksesta ei euroakaan hoitajille“

Budjettiriihi

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy on pettynyt budjettiriihen antiin hoitohenkilöstön näkökulmasta.

– Hoitajajärjestöjen vaatimaan koronalisään ei ole budjettiesityksessä osoitettu euroakaan. Nyt viimeistään tuli selväksi, mitä hallitus ajattelee vaativaa ja vaarallista työtä tekevistä ja kansalaisten henkiä pelastavista hoitajista, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen järjestön tiedotteessa. 

Tehy on jo aiemmin kritisoinut valmiuslakia sekä sen leväperäistä käyttöä paikkamaan keväällä yleistä hoitajapulaa.

Väärinkäytöksistä on myös tehty valitus oikeusasiamiehelle. 

– Budjettiriihen piittamattomuus koronakorvauksesta osoitti, että valmiuslakia on ehdottomasti korjattava. Sinne on kirjattava asianmukaiset korvaukset pakkoylitöistä, lomien siirtämisestä, irtisanomisaikojen pidentämisistä ja pakkosiirroista muihin tehtäviin. Lisäksi tarvitaan tehokkaat oikeuskeinot ja rangaistukset työnantajille, jos valmiuslakia väärinkäytetään. Jo länsimainen oikeustajukin vaatii tätä erotuksena lähes pakkotyön tapaisille nykyisille määräyksille, tiedotteessa todetaan.

Järjestö korostaa, että hoitohenkilöstön jatkuvalla unohtamisella on seurauksensa.

– He jättävät alan, lähtevät ulkomaille, uupuvat ja joutuvat ennenaikaisesti eläkkeelle. Hallituksen toimesta voi kyllä kouluttaa lisää hoitajia, jotka hekin sitten vaihtavat alaa. Tai keksiä uusia pikakoulutuksia ja muita konsteja välttää vastuuta suomalaisten terveydestä ja hoidosta. 

Tehyn Millariikka Rytkösen vakava viestin on, että ainoa kestävä tapa taata hyvät sote-palvelut on maksaa hoitajille kilpailukyistä palkkaa ja saada työolot kuntoon. 

Hallituksen suurhanke sote-uudistus on lausuntokierroksella ja sitovasta hoitajamitoituksesta on sovittu. 

– Suomi on vaarassa ajautua tilanteeseen, jossa keskeisiä uudistuksia uhkaa yksinkertaisesti se, että niille ei enää löydy riittävästi toteuttajia eli osaavaa hoitohenkilöstöä, hän varoittaa.

Pula on lisäksi kansainvälinen.

– Kilpailijamaissa kuten Ruotsissa ja Saksassa on viime aikoina yritetty tehdä asialle jotain. Meillä jatkuu hoitajien kyykyttäminen, Rytkönen muistuttaa.