Tästä politiikan dramaattisesta hetkestä tulee tasan vuosi – ministeri oli liikuttunut ja ääni värisi

Politiikka

Tasan vuosi sitten eduskunnan valtiosaliin asteli vaitonainen keskustan puheenjohtaja. Askeleet kajahtelivat. Oli perjantai 5. kesäkuuta 2020.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni oli pukeutunut valko–puna-raidalliseen Marimekon mekkoon, samaan, jota hän käytti Kouvolan puoluekokouksessa syksyllä 2019 tullessaan valituksi keskustan ykköspaikalle.

Olemus oli liikuttunut ja surullinen. Hetkeen kiteytyi paljon politiikan draamaa.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, etten jatka valtioneuvoston jäsenenä. Keskusta jatkaa hallituksessa, Kulmuni sanoi hetken päästä lyhyessä puheenvuorossaan ääni väristen.

Kohta askeleet kaikuivat taas, kun Kulmuni käveli pois valtiosalista vastaamatta median jatkokysymyksiin.

Kulmunin ero valtiovarainministerin tehtävistä johtui viestintäkoulutuskohusta, joka oli ehtinyt velloa otsikoissa vain alle viikon.

Kulmuni oli hankkinut viestintäkoulutusta noin 50 000 eurolla yksityiseltä viestintäyhtiöltä Tekiriltä. Laskun maksoivat sekä työ- ja elinkeinoministeriö että valtionvarainministeriö.

Kohun keskiöön joutui varsinkin puhe, jota Kulmuni oli harjoitellut viestintäkoulutuksensa aikana. Samaista puhetta hän käytti Kouvolan puoluekokouksessa tullessaan valituksi keskustan puheenjohtajaksi.

– Jälkiviisaana ymmärrän, että maailman kaikista puheista juuri tuota puhetta ei olisi pitänyt käyttää, Kulmuni sanoi 5. kesäkuuta 2020 pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Koulutuksen kokonaishinta selvisi Kulmunille vasta kohun yhteydessä. Hän sanoi maksavansa noin 50 000 euron summan valtiolle takaisin.

Koulutuksen järjestänyt Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen joutui eroamaan tehtävistään.

Valtiovarainministeriksi valittiin myöhemmin eduskunnan puhemiehenä toiminut Matti Vanhanen. Anu Vehviläisestä tuli uusi eduskunnan puhemies.

Eroilmoituksensa yhteydessä Kulmuni sanoi jatkavansa keskustan puheenjohtajana. Myöhemmin hän sanoi pyrkivänsä myös jatkokaudelle keskustan puoluekokouksessa syyskuussa 2020.

Heinäkuun lopulla hän sai kuitenkin haastajia.

Perhevapailta tiede- ja kulttuuriministeriksi palannut Annika Saarikko ilmoitti myös pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi. Kisaan lähtivät mukaan myös kansanedustaja Petri Honkonen ja yrittäjä Ilkka Tiainen.

Syyskuussa Oulussa järjestetyssä keskustan puoluekokouksessa Saarikko voitti puheenjohtajakisan jo ensimmäisellä kierroksella.

Valtiovarainministerin tehtävissä Saarikko aloitti toukokuun lopulla 2021.

Keskustan puheenjohtajaksi valittu Annika Saarikko sai onnitteluhalauksen mieheltään Erkki Papuselta Oulun puoluekokouksessa syyskuussa 2020. Katri Kulmuni jäi puheenjohtajakisassa toiseksi.