Tämän päivän muistavat kaikki 26 vuotta sitten eläneet suomalaiset – Missä sinä olit silloin?

Urheilu

Sunnuntai 7. toukokuuta vuonna 1995 jäi ikuisiksi ajoiksi suomalaiseen urheiluhistoriaan. Jääkiekon maailmanmestaruuskisojen finaaliottelu pelattiin silloin Tukholman Globenissa. Vastakkain olivat Suomi ja Ruotsi.

Suomessa kaupunkien kadut ja kylien kujat olivat ottelun aikaan hiljaiset. Kaikki olivat liimautuneet vastaanottomiensa ääreen.

Ja kun finaali päättyi, lopputulos oli se, minkä kaikki silloin eläneet muistavat: Suomi voitti ensimmäistä kertaa historian aikana jääkiekon maailmanmestaruuden maalein 4–1. Suomen maaleista kolme teki Ville Peltonen, yhden Timo Jutila. Mestaruusjoukkuetta valmensi ruotsalainen Curt Lindström.

Perjantaina 7. toukokuuta tuosta päivästä on kulunut tasan 26 vuotta.

Tapaus oli suomalaisille niin merkittävä, että se lukeutuu edelleen niihin päiviin, joiden muistamisen kohdalla kysytään, että missä olit silloin.

Heti FInaalin jälkeen vuonna 1995 Suomessa alkoivat juhlat. Ihmiset ryntäsivät kaduille tuulettamaan mestaruutta. Liput liehuivat, autojen torvet soivat ja tunnelma oli iloinen. Helsingissä uitiin suihkulähteissä.

Juhlat näkyivät myös Tukholmassa. Suomalaiskannattajat täyttivät kaupungin keskustassa sijaitsevan Sergelin torin. Leijonajoukkue tuli illan aikana tervehtimään riemukasta yleisöä.

Kun leijonat myöhemmin palasivat Suomeen, oli heitä lentokentällä vastassa innokkaiden fanien meri. Varsinainen mestaruusjuhla järjestettiin Helsingin kauppatorilla. Sinne ahtautui kymmeniätuhansia ihmisiä tuulettamaan kultamitalia.

Mestaruus tarjosi paljon iloa laman ja isojen työttömyyslukemien kurmuuttamille suomalaisille.

Kisojen tunnusbiisi Den glider in tiedettiin juhlien jälkeen jokaisessa suomalaisessa kolkassa. Koko kesän 1995 ajan kaikkialla maassa näkyi T-paitoja, joita koristi jääkiekkoleijonien logo ja maininta maailmanmestaruudesta.

Seuraavan kerran Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 2011. Kolmannen kerran jääkiekkokulta irtosi suomalaisleijonille keväällä 2019.

Tämän kevään jääkiekon maailmanmestaruuskisat pelataan Latvian Riiassa. Kisat alkavat 21. toukokuuta.