Tämä oli yleisin syy viranomaisille ilmoitetuista työsyrjintätapauksista – Yhteydenotot lisääntyneet
Työsyrjintään liittyvien yhteydenottojen määrä kasvoi viime vuonna selvästi, käy ilmi työsuojeluviranomaisen maanantaina julkaisemasta raportista. Yhteydenottoja tehtiin runsaat 600, mikä on yli 20 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna.
Yhteydenottojen määrä on kasvanut hitaasti myös aiempina vuosina.
Selvää yhtä syytä ilmoitusten määrän kasvuun ei ole tiedossa, ylitarkastaja Ulla Riikonen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta sanoo STT:lle. Riikosen mukaan taustalla voi olla se, että syrjinnästä on puhuttu viime aikoina aiempaa enemmän ja työnteon muodot ovat muuttuneet.
Kirjallisiksi valvontapyynnöiksi edenneissä tapauksissa yleisin syy epäiltyyn syrjintään oli terveydentila.
Työsuojeluviranomaisen käsittelemistä 180 valvontapyynnöstä noin 38 prosenttia liittyi terveyteen. Valtaosa koski tilanteita, joissa työntekijä epäili työnantajan päättäneen työ- tai palvelussuhteen esimerkiksi sairauspoissaolon vuoksi.
Liki yhtä suuri osuus valvontapyynnöistä liittyi muuhun henkilöön liittyvään syyhyn. Kolmanneksi eniten käsiteltiin alkuperän, kansalaisuuden tai kielen perusteella koettua syrjintää.
Yhteydenotoissa ilmoitetut yleisimmät syrjintäperusteet ovat pysyneet viime vuosina samoina.
Raportissa huomautetaan, että viranomaiselle tulevat valvontapyynnöt eivät kerro kattavasti työsyrjinnän esiintyvyydestä tai siitä, mitä ryhmiä työelämässä tosiasiassa yleisimmin syrjitään.
Vaikka yhteydenottoja tulee enemmän, valvontapyyntöjen ja niiden perusteella tehtyjen ratkaisujen määrä on hieman vähentynyt, kertoo Riikonen.
Osassa tapauksista ei ole kyse yhdenvertaisuuslain tarkoittamasta syrjinnästä. Kyse voi olla sen sijaan työturvallisuuslaissa kielletystä häirinnästä. Näin voi olla esimerkiksi seksuaalisen häirinnän kohdalla.
Työsuojeluviranomainen raportoi häirintään liittyvistä tapauksista erikseen.