Taloustutkimuksen Juho Rahkonen suosittelee keskustalle kahden A:n menetelmää kannatuksen kääntämiseksi nousuun – ”Keskusta kävi vähän harharetkillä viime vaalikaudella”

Keskustan uusi nousu lähtee alkiolaisuudesta ja alueellisuudesta, kannatusdataa analysoinut tutkimuspäällikkö sanoo.
Keskusta

Keskusta menetti neljässä vuodessa puolet kannatuksestaan. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen uskoo, että shokkihoidon kaltaisen vaalitappion jälkeen uusi nousu löytyy, kun keskusta palaa juurilleen.

Rahkosen mukaan keskusta vetoaisi etenkin nuoriin paremmin, kun se keskittyisi perhepolitiikkaan ja alkiolaiseen sivistykseen ja koulutukseen.

Esimerkiksi opetuskoulutuksen lakkautukset Kajaanista ja Savonlinnasta ovat hirveitä takaiskuja, sillä koulutusta keskustan pitäisi puolustaa, Rahkonen huomauttaa.

Rahkosen mukaan keskusta voisi kääntää kannatuskehityksensä luontevasti profiloitumalla perheiden puolustajana. Hän muistuttaa, että nuoret vanhemmat tuppaavat äänestämään vihreitä.

Keskustan pitäisi nyt Rahkosen mielestä luoda tulevaisuudenuskoa ja korostaa perhearvoja.

Rahkonen huomauttaa, että kun puolueella on paljon kannattajia, se laimenee yleispuolueeksi.

Nyt jäljelle jääneet keskustan kannattajat ovat uskollisempia ja pysyvämpiä kuin koskaan ennen ja kannattelevat puoluettaan.

On kuitenkin muistettava, että keskustan kannattajat ovat SDP:n kannattajien jälkeen vanhimpia.

– Keskusta kävi vähän harharetkillä viime vaalikaudella. Sitä ei voinut kauhean alkiolaiseksi sanoa, Rahkonen tiivistää ja huomauttaa, että keskustan kannattajaprofiili on erilainen verrattuna neljän vuoden takaiseen.

Uskollisimmat kannattajat ovat jääneet.

Juho Rahkonen

Tutkimuspäällikkö kertoo, että keskustan kannattajaprofiili on entistä vahvemmin Pohjois- ja Itä-Suomen äänestäjien varassa.

Rahkonen huomauttaa, että näistä paikoista tuli Etelä-Suomen suurten kaupunkien rinnalla eniten tappioita, koska siellä on myös eniten menetettävää. Hän epäilee, että monet keskustaan sitoutumattomat ovat siirtyneet nukkuvien puolueeseen.

– Keskustan kannatus on laskenut, mutta keskusta on nyt keskustalaisempi kuin koskaan. Uskollisimmat kannattajat ovat jääneet, vaikka liikkuvat äänestäjät ovat nyt vähän muualla, Rahkonen toteaa.

Rahkonen muistuttaa, että keskustan lisäksi mikään muu puolue ei Suomessa aja alueiden ja koko maan tasapainoisen kehittämisen asiaa. Tämä on hänen mukaansa selvästi havaittavissa valtakunnan politiikassa.

Pysyvimmät kannattajat löytyvät Pohjois-Pohjanmaalta, Lapista ja Kainuusta.

Keskusta on pakotettu palaamaan juurilleen aidoksi alkiolaiseksi puolueeksi.

Juho Rahkonen

– Keskusta sai vaalitappiossa shokkihoitoa. Sen takia keskusta on pakotettu palaamaan juurilleen aidoksi alkiolaiseksi puolueeksi. Jos keskusta pysyy alkiolaisella linjalla ja saa alueellisuuden paremmin esiin, tulee kannattajia takaisin ja lisää, Rahkonen huomauttaa.

Tulevaisuuden haasteena Rahkonen näkee erityisesti kaupungistumisen ja äänestäjien ikääntymisen.

Hän kertoo, ettei ala soitella kuolinkelloja, vaan uskoo, että kannatus vielä elpyy. Jos alkiolaisille juurille palaamista ja uudistumista ei tapahdu, pysyvämpi lasku voi kuitenkin Rahkosen mukaan olla tulossa.